Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

5 výhod závodného stravovania

6. 6. 2024

Z kuchyne

Mnoho zamestnávateľov sa na firemnú reštauráciu či jedáleň pozerá ako na ďalšiu kolónku vo výdajoch spoločnosti. Závodné stravovanie však nie je iba číslo vo financiách, naopak – jedná sa o reálny benefit. A to nielen pre zamestnancov, ale aj pre zamestnávateľov.

Veľkokapacitná reštaurácia/jedáleň v sebe totiž ukrýva viac pozitív, než ste si doteraz možno mysleli. A začínajú si to uvedomovať aj firmy, ktoré sa na rozvoj závodného stravovania rozhodli zamerať.

1. Spoločné jedlo a závodné kantíny zvyšujú produktivitu zamestnancov

Tento fakt preukázala napríklad štúdie Cornellovej univerzity. Vedci skúmali dve skupiny hasičov, jedna jedla spoločne v jedálni, tí druhí sa stravovali individuálne. Výsledok? Hasiči, ktorí obedovali spolu, mali v tíme lepšiu pracovnú výkonnosť ako hasiči, ktorí sa stravovali samostatne.

Samozrejme neočakávajte, že akákoľvek firemná kantína, reštaurácia, jedáleň či spoločné jedlo budú automaticky zvyšovať produktivitu. Keď však bude jedlo ponúkané na pracovisku zdravé a nutrične vyvážené, môžete zvýšiť produktivitu vašich zamestnancov o 1 až 2 %. Chce to jednoducho prepracovaný koncept, ktorý spĺňa štandardy moderného firemného stravovania.

2. Plnohodnotné jedlo v závodnom stravovaní zlepšuje postoje zamestnancov

Keď si vaši ľudia počas obedovej pauzy zájdu na fast food, alebo navštívia najbližšie lahôdky, rozhodne za sebou nebudú mať plnohodnotné jedlo. Zlé stravovanie zásadne ovplyvňuje nielen ich výkonnosť v práci, ale vlastne aj pocit, ako sa v zamestnaní cítia. Opäť to máme vedecky podložené.

Plnohodnotná firemná strava znižuje riziko fluktuácie

Táto informácia vyplýva zo štúdie nazvane Jste to, čo jete: Vplyv závodného stravovania na postoje zamestnancov. Vedci sa tu pozreli na psychologické dopady plnohodnotnej stravy na pracovisku.

K výsledkom sa dopátrali vďaka dvom prieskumom, ktoré ukázali, že plnohodnotné závodné stravovanie ovplyvňuje spokojnosť zamestnancov v práci, znižuje myšlienky na zmenu zamestnania a zlepšuje aj celkový prístup k práci.

Čím plnohodnotnejšie sa teda vaši zamestnanci stravujú, tým lepšie pre vás. Základom je ponúknuť im vyvážené a chutné jedlo. A to v Delireste vieme.

3. Závodné stravovanie ľudí spája

Firemná reštaurácia, jedáleň či kantína je miesto, kde sa stretávajú tímy, oddelenia a vlastne častokrát aj celá firma. Človek je tvor od prírody spoločenský. Interakcie počas spoločného obedu tím zbližuje.

Čím pevnejšie osobnejšie väzby, tým príjemnejšie sa zamestnancom pracuje a sú aj produktívnejšie (pozri bod č. 1).

4. Kvalitné závodné stravovanie ako lákadlo pre zamestnancov

Vaša jedáleň má na to stať sa reálnym benefitom pre vašich zamestnancov, kde:

  • sa chutne a plnohodnotne najedia
  • si dajú prestávku
  • sa stretávajú s ostatnými
  • sa bližšie zoznámia s kolegami

Okrem týchto výhod pre zamestnancov sa dobré závodné stravovanie stáva lákadlom aj pre nových pracovných adeptov . Tento benefit skrátka ťahá.

5. Závodné stravovanie znižuje pracovný stres

Predstavte si nasledujúcu situáciu – v práci sa vám nedarí dokončiť úlohu, do toho vám začína „škvŕkať“ v bruchu a vaša hladina stresu narastá. Potrebujete pauzu. Našťastie je čas obeda a vy viete, že vo vašej firemnej jedálni sa to všetko akosi usadí. Pretože skrátka s prázdnym žalúdkom sa správneho riešenia nedoberiete, skôr naopak.

Firemné jedálne jednoducho môžu hrať veľkú úlohu pri znižovaní stresu . Závodné reštaurácie tu sú totiž nielen pre naplnenie žalúdka, ale aj na krátku pauzu, pri ktorej si zamestnanci oddýchnu. Posuňte teda závodné stravovanie u vás vo firme spolu s nami ďalej. Vieme, ako na to.

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov