Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Ako pripraviť šaláty ako hlavné jedlo?

7. 1. 2025

Čo nám chutí

Skúste si pripraviť chutný šalát. Ako na to, vám poradí Kristína Ostratická, výživová expertka, Fit Brand Chef spoločnosti Delirest a Primirest a veľká propagátorka myšlienky, že práve šaláty môžu byť plnohodnotným jedlom, na ktoré sa budete tešiť ako na svoju obľúbenú chuťovku.

Ako pripraviť šaláty ako hlavné jedlo

V šaláte, ktorý má byť aj hlavným jedlom, by sa mali objaviť všetky základné makroživiny:
bielkoviny,
sacharidy
a tuky.

Na obrázok kopy listov ozvláštnený pár kúskami uhoriek alebo paradajok ale zabudnite. „Áno, znamená to, že aj keď si pripravujete šalát, patrí do neho zdroj sacharidov ako napríklad bulgur, quinoa, kuskus alebo aj studené ryžové rezance. Nezavrhovala by som ani klasické cestoviny, len pozor na pomer. Na veľkú misu šalátu použijete napríklad tri hrsti šalátových listov a hrsť cestovín, nie že šalát na cestovinách stojí, ako sa to niekedy deje,“ opisuje Ostratická a dodáva, že konkrétne zloženie sa samozrejme vždy odvíja od toho, aký má človek aktuálny nutričný cieľ.

„Ak nemáte sedavé zamestnanie, máte dostatok pohybu a vaším primárnym cieľom nie je práve chudnutie, pokojne si cestovín pridajte viac,“ usmieva sa.

Ako pripraviť šaláty ako hlavné jedlo. Tip na najlepší dresing

Zo zdrojov bielkovín Ostratická odporúča okrem mäsa aj rôzne typy syrov, mozzarellu, fetu či balkánsky syr. Výbornú službu šalátu urobí aj orestované údené tofu, tempeh alebo strukoviny. A samozrejme zelenina. Kúzlo dobrého šalátu spočíva v kombinácii farieb a tiež mäkkých a chrumkavých druhov.

TIP

Pri mäkkej zelenine sa hodí využiť jeden trik a prípadne aj investovať do sušičky zeleniny. „Šalát bude dokonalý iba s naozaj dobrým dresingom. Ak však aj ten najlepší dresing vmiešate do šalátových listov, ktoré sú mokré, pripravený dresing stečie a ochutí šalát len minimálne. Nehovoriac o tom, že sa dresing vodou zriedi a bude chutiť vyložene mdlo,“ apeluje výživová špecialistka.

Áno, dresing je veľký šalátový tromf. Ten, ktorý Ostratická používa najradšej, a čo je dôležité, chytil sa aj u ostatných členov jej rodiny, sa skladá z jednoduchej kombinácie:

  • výrazného kyslosladkého ume octu
  • a olivového oleja.

 Stačí len oboje dôkladne premiešať.

Ako pripraviť šaláty ako hlavné jedlo. Za chrumkanie body navyše

Ak správny efekt chrumkania nezabezpečí sama zelenina, nebojte sa pridať pár kúskov orechov, semienok alebo chlebových krutónov. Ďalšia chuťová cesta vedie cez pridanie niekoľkých kúskov ovocia.

Len pozor na kombinácie. „Ovocie by sa malo miešať len s listovou zeleninou. Ak by ste pridali napríklad jablko s paprikou, dochádza ku kvaseniu, čo vedie k pocitu nafúknutého brucha. Nič nebezpečné, len to môže byť nepríjemné pre citlivých jedincov,“ dodáva Ostratická.

Možno ale v rodine riešite iný problém, možno sa jednotliví členovia myšlienke šalátu ako hlavného jedla tvrdohlavo bránia. Ak jediné zeleninové rozptýlenie, ktoré znesú, predstavuje miska uhorkového alebo paradajkového šalátu k rezňu so zemiakmi, aj tu sa črtá cesta.

Ako pripraviť šalát ako doplnok k hlavnému jedlu

„K takémuto jedlu je akákoľvek trocha zeleniny prospešná. V ňom samotnom totiž nie je žiadna vláknina, ktorú ale potrebujeme k tráveniu a k starostlivosti o črevnú stenu,“ apeluje výživová poradkyňa, ktorá prílohy často rieši so svojimi klientmi, ktorí chcú schudnúť. Práve veľké víkendové obedy u rodičov s poctivými českými jedlami bývajú kameňom úrazu. Ale nemusia byť. Stačí ponúknuť, že o šalát sa pre tentokrát postaráte vy a skúsite pripraviť alternatívu klasiky.

„Klientom vždy hovorím, že mamičke na tvorbe šalátu rovnako toľko nezáleží, takže ho ochotnejšie prenechá niekomu inému. Vy tak môžete skúsiť práve napríklad jednoduchú kombináciu listového šalátu a ľadového šalátu nakrájaného nadrobno, ktorý sa postará o chrumkavosť. Je to pekne farebné a v kombinácii s dresingom z olivového oleja a ume octu to navyše aj pripomína klasiku,“ dáva špecialistka ďalší tip, ktorým sa dostane do jedálnička ďalšia trocha toľko dôležitej zeleniny.

Nezabúdajte na šaláty ani v pracovnom čase

Na zeleninu myslite aj počas obeda. V závodných reštauráciách Delirest nájdete ponuku šalátového baru, vegetariánske pokrmy, ale aj obľúbené Budhove či Poké misky.

Najlepší šalát je skrátka ten, ktorý vám pripraví niekto iný. Smelo u nás ochutnávajte.

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov