Vieme, čo majú Slováci a Česi najradšej na obed. Najobľúbenejším jedlám dominuje klasika. To je výsledok prieskumu a podrobnej analýzy obedových a denných menu skonzumovaných za posledných 6 mesiacov vo viac ako 160 reštauráciách a jedálňach Delirest na Slovensku a v Českej republike.
Kurací rezeň je jasná voľba. Z konvektomatu chutí skvelo a nepláve v oleji
Osvedčená klasika dominuje dennému menu na Slovensku aj v celej Českej republike. Absolútnym víťazom je vyprážaný kurací rezeň, ktorý zosadil z trónu minuloročný obedový „guilty pleasure“, vyprážaný syr. U nás v Delireste ho pripravujeme predovšetkým v konvektomate, čo znamená, že pri príprave používame minimum oleja.
„Príprava v konvektomate je menej náročná – v porovnaní s fritézou pripravíte väčší počet rezňov naraz. Nehovoriac o tom, že vyprážanie nie je zdravé, spotrebujete pri ňom obrovské množstvo tuku, ktorým jedlo počas prípravy nasiakne. Pre porovnanie, na prípravu 10 rezňov vo fritéze použijem 10 litrov oleja, v konvektomate je to 1 deciliter. V našich závodných reštauráciách si preto môžete rezeň dopriať bez výčitiek svedomia,“ hovorí Martin Váňa, skvelý kuchár a správca všetkých receptúr spoločností Delirest a Primirest.
Na ďalších dvoch miestach rebríčka najobľúbenejších jedál v obedovom menu sa už chute oboch národov líšia. Slováci ďalej najčastejšie siahnu po vyprážanom syre a čiernohorskom kuracom rezni. Česi uprednostňujú holandský rezeň a pečené kuracie stehno.
Hoci sa to odborníkom na výživu a dietológom asi nebude páčiť, aj v prípade bezmäsitých jedál dominuje v „hitparáde“ najobľúbenejších jedál vyprážané česko-slovenské obedové „retro“: chrumkavá, do zlatista opečená strúhanka a naťahovací syr. Aj tento ale pripravujú závodné a firemné reštaurácie Delirest väčšinou v konvektomate. Takže pri príprave neplávu v oleji.
„V ideálnom svete by sme nemali jesť vyprážané jedlá vôbec. Taký svet, ale neexistuje. Aj ja si ich raz za čas dám. Keď sa už rozhodnete pre vyprážané jedlo, snažte sa k nemu pridať čo najviac zeleniny. Tá obsahuje vlákninu aj antioxidanty, ktoré telu po vyprážanom jedle prídu vhod.“ Kristýna Ostratická, odborníčka na výživu a Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest
Sme polievkové národy a milujeme sladké
„Na prvých miestach sa žiadne prekvapenie nekoná. Nájdeme tu tradičné postupy, známe chute, jedlá, ktoré milujú celé generácie stravníkov. Na druhej strane, ak sa veľmi pozorne pozrieme na viac ako 6 miliónov obedov, ktoré sme uvarili v našich reštauráciách na Slovensku a v Česku, jasne vidíme, že sa do popredia postupne dostávajú aj iné, nie až tak tradičné jedlá,“ komentuje výsledky Josef Veselý, ktorý vedie elitný tím Brand Chefov Delirest a Primirest.
Polievka je grunt – aj tentokrát z analýzy vyplynulo, že polievku milujeme a považujeme ju za mimoriadne dôležitú súčasť obedového menu. Najmä gulášovú polievku, ktorú máloktorý stravník vynechá – zaslúžene preto obhájila prvé miesto v rebríčku obľúbenosti na Slovensku a v Česku. Ďalej už natrafíme na rôzne chute, ale jedno máme spoločné – milujeme sýte a husté klasiky, v prvej trojke nechýba ani vývar. „Vysvetľujem si to tým, že v Česku je väčšia tendencia považovať polievku za predjedlo a prípravu na ďalší chod. Na Slovensku zase majú väčšiu tradíciu sýtejšie polievky – v niektorých regiónoch nahrádzali hlavné jedlo,“ vysvetľuje Kristýna Ostratická.
Zatiaľ čo v zahraničí je zvykom mať skôr sladkú bodku na záver ako dezert, u nás v závodných a firemných reštauráciách hostia milujú sladké ako hlavný chod. Podľa prieskumu a internej analýzy údajov spoločnosti Delirest v kategórii sladkých jedál jednoznačne vedú chute nášho detstva a vône šíriace sa z kuchyne starých mám.
„Keď už siahneme po sladkom obede, skúsme doň dostať aj nejaké bielkoviny. Ak máme na výber napríklad medzi žemľovkou a tvarohovými knedľami, vyberme si tie druhé,“ pomáha pri rozhodovacom procese Kristýna Ostratická. Podľa nej by sme po sladkom obede mali myslieť aj na dodanie vlákniny. Ak chýbala pri obede, je nutrične správne doplniť ju pri večeri.
Slováci a Česi ochutnávajú radi novinky
Skvelou správou je, že stravníci sa postupne učia spoznávať a akceptovať nové chute a ingrediencie, často na základe svojich dovolenkových kulinárskych skúseností. Exotická kuchyňa sa stáva zaujímavým spestrením, ba dokonca nosným prvkom jedálnych lístkov, v ktorých dominujú zahraničné jedlá. Veľkým hitom sú napríklad Budha a Poké misky. „Od roku 2020, keď sme ich zaradili do menu Delirestu, sú stálicou v našich závodných a firemných reštauráciách a tešia sa veľkej obľube,“ hovorí Kristýna Ostratická.
Stravníci zároveň oveľa častejšie myslia na racionálnejšiu prípravu surovín – grilovanie, varenie v pare, sous-vide. Nezabúdajú ani na celkovú skladbu taniera – napríklad namiesto tradičných príloh, akými sú ryža, hranolky alebo zemiaková kaša, siahajú po iných variantoch, napríklad po strukovinových plackách alebo mrkvovej kaši či vyskúšajú topinambur. Stravníci v závodných reštauráciách si v rámci obedového menu obľúbili aj grilované ryby a syry.
„U FIT jedál vidíme, že sa ľudia radi vracajú k chutiam, ktoré im vyskúšali na dovolenke, pri mori alebo v horách a chcú po nás autentické koreniny, prísady a jedlá,“ komentuje výsledky Josef Veselý a dodáva: „Presne to aj robíme. Na špeciálnych workshopoch sa učíme pripravovať rôzne zahraničné alebo módne jedlá. Naposledy sme napríklad zorganizovali praktické školenie pre kuchárov o indickej kuchyni, ktoré prezentoval šéfkuchár z Bangladéša.“ Šéfkuchári spoločnosti Delirest sa skrátka neustále učia, aby uspokojili rastúci dopyt stravníkov po originálnych kulinárskych zážitkoch.
V ponuke nechýbajú ani vegánske jedlá. Tu je ešte viac ako pri bežných jedlách dôležité, aby pokrm na tanieri vyzeral dobre. Predáva nielen chuť, ale aj oči.
Rebríček obľúbenosti jednotlivých jedál zostavuje spoločnosť Delirest raz ročne. Vedenie a šéfkuchári tieto údaje neustále sledujú a ďalej s nimi pracujú. Vďaka takejto širokej ponuke dokážu obedové menu ešte viac prispôsobiť chuťovým preferenciám hostí, napríklad v takzvanom Gastro kalendári, ktorý každý tretí týždeň v mesiaci prináša do všetkých reštaurácií Delirest špeciálne menu – výnimočný recept, ktorý zohľadňuje ročné obdobie, miestne suroviny alebo je inšpirovaný kuchyňami iných krajín a kontinentov.