Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Delirest varí už v dvoch závodoch IKEA. Čo chutí tým, ktorých výrobky má doma každý?

6. 6. 2024

Z kuchyne

Zatiaľ čo jeden stojí na úrodnej rovine pri slovenských Malackách, druhý sa nachádza v Liptovskej kotline v Závažnej Porube a obklopujú ho vrcholky Nízkych Tatier. Oba výrobné závody IKEA na Slovensku sa veľkou mierou podieľajú na tom, že si zo svojho obľúbeného obchodného domu kdekoľvek v strednej Európe môžeme odviezť nový nábytok do obývačky alebo do detskej izby. O celodenné občerstvenie a stravu všetkých zamestnancov oboch podnikov sa stará spoločnosť Delirest, ktorá pod Tatrami pôsobí už 21 rokov a od mája 2023 aj v Malackách.

Zamestnanci oboch závodov pracujú v trojzmennej prevádzke sedem dní v týždni. Aby pre nich pauza na desiatu, obed alebo večeru bola naozaj časom odpočinku a regenerácie, potrebujú neustále dopĺňať energiu a mať zaistený prístup k čerstvo pripravenej strave. O spokojných stravníkov sa tímy Delirest snažia v oboch prevádzkach starať ponukou celodenného menu.

Ostrý štart v Malackách…

V Malackách, kde vo výrobnom závode IKEA pracuje asi 280 ľudí, má za sebou tím Delirestu rýchly a ostrý štart. Vedenie podniku sa s predchádzajúcim poskytovateľom stravovacích služieb rozlúčilo rýchlo, takže na prevzatie priestoru a jeho prípravu na prevádzku dostal tím Delirestu iba tri týždne. „Samotný priestor našťastie žiadne stavebné úpravy nepotreboval. Išlo len o to zaistiť revízie a servis existujúceho gastrozariadenia, zaistiť upratovanie a vymaľovať. V jedálni dominuje drevo, takže sme dodali regály a chladničky, a kuchyňu aj jedáleň sme prezliekli do našich farieb. Našou najdôležitejšou úlohou ale bolo nájsť nový personál, konkrétne vedúci, troch kuchárov a tri pomocné sily, čo pri dlhodobo nepriaznivej situácii na trhu práce bol celkom oriešok,“ opisuje Juraj Škulec, regionálny riaditeľ Delirest SK, výzvy, ktorým pri prevzatí prevádzky so svojim tímom čelil.

Interiér jedálne v Malackách zdobia drevené prvky.

Každý deň tu kuchári pripravujú raňajky bufetového typu podobné takým, aké si ľudia radi doprajú v hoteloch, ďalej obedy, kedy si stravníci môžu vybrať z ponuky dvoch polievok a štyroch hlavných chodov, a večere, pre ktoré si ľudia chodia do výdajových automatov. Sú určené pre smenu, ktorá nastupuje do práce o 18. hodine večer a končí o 6. hodine ráno, takže svoje teplé jedlo konzumuje v priebehu noci.

„Plnohodnotné večere sa skladajú z troch chodov – polievky, hlavného jedla a šalátu – a my ich pripravujeme po vydaní obedov podľa objednávok zamestnancov. Uvarené jedlo dávame do misiek, ktoré sa zatavujú fóliou, a potom sa šokovo schladzujú na 2 °C. Takto sa naložia do termoboxov a presunú do výdajových automatov, ktoré sa nachádzajú len asi 100 metrov od výrobnej haly. Tu si zamestnanci sami jedlo vyzdvihnú a v odpočinkovej miestnosti si ho pred konzumáciou ohrejú v mikrovlnke. Na mieste pripravené jedlo má síce len 24-hodinovú trvanlivosť, ale je čerstvé a domáce, neobsahuje žiadne stabilizátory ani konzervačné látky, a preto nič nestráca na svojej chuti,“ opisuje Škulec a teší ho, že s takýmto riešením nočných večerí sú zamestnanci spokojní. „Tento výdajový model znamená úsporu ľudskej práce i nákladov a naši ľudia sa môžu venovať primárne vareniu. V tom vidím veľkú výhodu,“ hovorí.

Navyše si pracovníci výroby môžu kedykoľvek počas dňa zájsť do kantíny pre čerstvé, na mieste denne pripravované drobné občerstvenie. Pod vlastnou značkou Cool & fresh v chladiacich boxoch nájdu plnené bagety, obložené žemle a chlebíčky. Pochutnať si môžu aj na sladkých dezertoch, ako je panna cotta, pudingových pohároch, ale napríklad aj na zeleninových šalátoch, z ktorých najobľúbenejší je rozhodne Caesar.

„Do budúcna by som si prial, aby sme sa zamerali ešte viac na udržateľnosť a krabičky, do ktorých dávame jedlo do výdajového automatu, dokázali nahradiť znovu použiteľnými obalmi. Vnímam to ako veľkú výzvu. Zároveň vidím v našom pôsobení v Malackách veľký potenciál, či už sa tu otvára možnosť rozšírenia a vylepšenia spolupráce so samotnou spoločnosťou IKEA, ako aj s ostatnými firmami, ktoré sídlia v rovnakom areáli ako my,“ praje si Škulec.

Nahliadnite do prevádzky Delirest v Malackách:

…a 21 rokov v Porube

Vo výrobnom závode IKEA v Závažnej Porube Delirest pôsobí už 21 rokov. Tunajší tím je rozdelený do dvoch smien a pripravuje tu každý deň jedlo pre 250 stravníkov. Na jeho čele stojí od začiatku roku 2023 šéfkuchár Matěj Orčík, ktorý sa snaží ľuďom pravidelne spestriť bežné denné menu. „Veľmi rád využívam možnosti našej vonkajšej cooking station, kde ľuďom pred ich očami pripravujem pastu alebo ázijské špeciality. Vynikajúce ohlasy máme aj na pravidelnú akciu Gastrokalendár, keď tretí týždeň v mesiaci spoznávame chute iných krajín alebo sa tematicky zameriavame na jednu sezónnu surovinu. Návšteva našich Brand Chefs (hosťujúcich šéfkuchárov), možnosť sledovať ich kuchárske umenie a ochutnať nimi uvarené jedlo predstavuje pre pracovníkov výrobného závodu, ale aj pre nás-kuchárov skutočný sviatok,“ rozplýva sa.

Tunajší jedálny lístok sa skladá z piatich pokrmov, z ktorých jedno je vždy vegetariánske alebo vegánske. Pod číslom tri sa ukrýva pokrm, ktorý šéfkuchár pripravuje v rámci Live cooking, teda varenia priamo pred zrakmi stravníkov – napríklad WOK panvicu. Štvorku dostávajú tradičné slovenské jedlá, ako sú pečené buchty, buchty na pare, šišky, zemiakové šišky, tradičné halušky alebo regionálne pirohy. Pod číslom päť stravníci nájdu týždennú ponuku, kedy sa v jedálnom lístku strieda klasika – napríklad vyprážaný syr s vyprážaným bravčovým rezňom s varenými zemiakmi.

Bylinková záhrada, čo slúži všetkým

Oba výrobné závody IKEA si zakladajú na udržateľnosti a zodpovednom prístupe k životnému prostrediu. Trávniky vo svojom okolí menej často kosia, vysádzali kvetinové záhony a stromy, ktorých kvety sú pre včely zdrojom nektáru. Preto vedenie závodu v Závažnej Porube podporilo aj nápad nového šéfkuchára na vybudovanie vlastnej bylinkovej záhradky. Aktuálne tam má vysadenú pažítku, mätu, ktorej lístky pridáva do džbánov s vodou a citrónom alebo z nich pripravuje čaj, ligurček, rozmarín a ďalšie. „Som hrdý, že do jedla dávame čerstvé bylinky z vlastnej záhradky, drobný nápad, ktorý oceňujú aj naši hostia. Skvelou správou je, že na našu záhradku si chodia natrhať bylinky aj sami zamestnanci závodu,“ opisuje s nadšením Orčík.

V areáli výrobného závodu IKEA v Závažnej Porube Matěj Orčík vybudoval bylinkovú záhradku. Úžitok z nej majú všetci.

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov