Po pár mesiacoch školského roka už možno cítite únavu a pri balení desiatej hľadáte skratky. Výživová špecialistka a Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR Kristýna Ostratická si pre vás pripravila pár tipov, ako s jednoduchými radami vytrvať. Desiate pre deti nie sú až taká veda, len to chce vyhradiť si čas na nákup správnych ingrediencií.
Zdravé desiate do školy pre deti? Pozerajte hlavne na zloženie
Ak sú desiate pre deti vaším každodenným chlebom, dosť možno ste už v obchodoch narazili na kopu potravín s označením „detská“. Práve ony často končia ako súčasť desiatej, zďaleka však nie všetky na to majú právo. Teda minimálne z hľadiska zloženia, resp. nutričných hodnôt.
Ak sú desiate pre deti vaším každodenným chlebom, dosť možno ste už v obchodoch narazili na kopu potravín s označením „detská“. Práve ony často končia ako súčasť desiatej, zďaleka však nie všetky na to majú právo. Teda minimálne z hľadiska zloženia, resp. nutričných hodnôt.
Kristýna Ostratická výživová špecialistka a FIT Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR sa na túto nálepku pozerá ostražito. Niektorí výrobcovia sa naozaj snažia si s produktom deklarovaným pre deti vyhrať. Neplatí to ale absolútne. Skôr, než názvu je preto ďaleko lepšie a dôležitejšie venovať pozornosť zloženiu danej potraviny. Napríklad šunka sa popisuje rozdelením do akostných tried – najvyššia, výberová a štandardná.
„Pre deti by sme samozrejme mali voliť tú najvyššiu triedu, ktorá zloženie výrazne ovplyvňuje. U takých produktov sa nesmú používať žiadne farbivá alebo škroby, v zložení sa nesmie objaviť iná než živočíšna bielkovina a musí sa jednať o čistú svalovú bielkovinu,“ vypočítava Ostratická.
Desiata do školy a do práce. U šunky kontrolujte soľ i dusitan sodný
Keď už človek stojí pri regáloch v obchode a vyberá zdravú desiatu, rozhodne by sa mal pozrieť aj na druhú stranu obalu a na podrobnosti o zložení. Napríklad mimoriadne dôležitý v rámci rozhodovania je obsah soli, ktorý by sa u šunky pre deti mal pohybovať ideálne do jedného a pol gramu na 100 gramov výrobku. A tiež obsah dusitanu sodného.
Preň platí, že ho bude pravdepodobne tým viac, čím menej bude soli. „On totiž soľ čiastočne nahrádza, ide o konzervačnú látku, ale pozor, je problematická. Spadá do zoznamu škodlivých rakovinotvorných látok, a hoci výrobcovia hovoria o tom, že ho pridávajú len v maličkom množstve, je potrebné byť ostražitý. Aj preto by šunka na detskom jedálničku rozhodne nemala byť denne,“ upozorňuje Ostratická a rovnako ako v iných ohľadoch radí staviť na pestrosť. Šunku striedať so syrmi alebo nátierkami a zamerať sa na rôzne druhy pečiva.
Ako na pestrú desiatu do školy a do práce
Sama vie, že to nie je jednoduché. Jej malý syn napríklad nemá rád syry. Aj tak ale môžete vytvoriť farebnú desiatu, ktorá dodá detskému telu presne to, čo cez deň potrebuje.
Odporúča preto striedať rôzne druhy pečiva a klasické rožky alebo chlieb nahradiť tým kváskovým, krekrami alebo tortilami a zamerať sa aj na rôzne druhy múky, z ktorej je produkt vytvorený. Ostratická rozhodne nepatrí k tým, ktorí by zatracovali pšenicu. Ale je tiež veľká propagátorka raže, špaldy alebo pohánkovej múky.
A nezatracuje ani na sladkosti, len nemá rada tie, ktoré sa predávajú zabalené ako trvanlivé pečivo. „Obsahujú zbytočne veľké množstvo cukru a palmového oleja, ktorý je (nielen) pre deti absolútne nevhodný,“ apeluje odborníčka. Oveľa radšej má domáce recepty, napríklad špaldový perník sladený medom, strúhanými jablkami alebo rozmixovanými datľami.