Mnohí z nás by chceli jednoducho a trvalo schudnúť. Preto si často hovoríme, že diéta navrhnutá lekárom by mohla fungovať. Dukanova diéta sľubuje rýchle riešenie. Kristýna Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest, sa na ňu pozerá trochu inak.
Čo je Dukanova diéta
Dukanova diéta sľubuje rýchle a jednoduché chudnutie bez hladovania. Jesť v nej môžete zo zoznamu povolených potravín prakticky čokoľvek, a to v ktorúkoľvek hodinu a v akomkoľvek množstve.
Názov diéty odkazuje na jej tvorcu – francúzskeho lekára Pierra Dukana. K jej vytvoreniu ho inšpiroval pacient s obezitou, ktorý tvrdil, že sa kvôli chudnutiu vzdá čohokoľvek, okrem mäsa. Na základe výsledkov svojich pacientov Dukan napísal knihu Neviem, ako schudnúť, ktorá sa veľmi rýchlo stala bestsellerom.
Ako Dukanova diéta funguje
Dukanovu diétu tvoria celkom štyri fázy, ktoré majú za úlohu naštartovať a rozhýbať metabolizmus v tele, aby efektívne spaľovalo.
Fázy Dukanovej diéty
Útočná fáza – znamená neobmedzený príjem bielkovín a k tomu každý deň 1,5 lyžice ovsených otrúb.
Výletná fáza – v nej sa kombinujú bielkoviny so zeleninou bez škrobu. Príjem ovsených otrúb sa zvyšuje na 2 lyžice denne.
Konsolidačná fáza – tu je objem bielkovín aj zeleniny neobmedzený. Navyše sa pridáva aj menšie množstvo sacharidov a tukov. Príjem ovsených otrúb sa zvyšuje na 2,5 lyžice denne. V tejto fáze je jeden deň čisto bielkovinový.
Stabilizačná fáza – je sa ako v predchádzajúcom období a k tomu ešte 3 lyžice ovsených otrúb denne.
„Dukanova diéta je veľmi extrémny spôsob stravovania, ktorý zasahuje do života na všetkých úrovniach. Nie som zástancom striktných diét. Väčšinou ich totiž nie je možné držať dlhodobo. Táto navyše, ak človek nebude pod dohľadom odborníka, môže byť aj nebezpečná. Pre tých, ktorí jedli málo vlákniny, to môže byť aj celkom veľký šok pre organizmus. Neviem tiež, ako autor myslí neobmedzené množstvo bielkovín. Ak by došlo k vysokému a premrštenému príjmu tejto živiny, môže dôjsť k preťaženiu obličiek. Oveľa výhodnejšie a prospešnejšie je nastaviť si taký režim, pri ktorom sa budem cítiť dobre po všetkých stránkach a stane sa prirodzenou súčasťou života. Týmto spôsobom budú výsledky oveľa trvalejšie. Ak by niekto predsa len túto diétu chcel skúsiť, rozhodne je potrebné konzultovať tento stravovací režim so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.“
Kristýna Ostratická
TIP V dnešnej dobe existuje obrovské množstvo diét. Okrem Dukanovej diéty tu máme aj Cambridge diétu, ľudia sa tiež často zaujímajú aj o nízkosacharidovú diétu. Aj tu je potrebné zvážiť, či je tento druh stravovania vhodný práve pre vás.
Nevýhody Dukanovej diéty
Odborníci varujú hlavne predtým, že Dukanova diéta:
je krátkodobá a môžete očakávať jojo efekt,
jedálny lístok je v nej veľmi stereotypný,
kvôli nízkemu obsahu sacharidov v strave môžete pociťovať únavu.
Zabudnite na Dukanovu diétu. Stravujte sa racionálne
Väčšina odborníkov sa zhodne na tom, že striktné diéty nikam nevedú. Nemôžete sa predsa stravovať rovnakým spôsobom celý život.
Základom správneho jedálnička je vyvážená strava. Začnite s ňou kúsok po kúsku. Domov si nakúpte k tomu potrebné potraviny a počas obeda si v jedálňach a reštauráciách vyberajte po výživovej stránke plnohodnotné obedy.
„Až polovicu taniera skúste naplniť zeleninou – akoukoľvek – nemusí to byť iba šalát, ale pokojne aj zelenina restovaná, dusená, pečená. Štvrtinu taniera by mala tvoriť bielkovina (mäso, ryba, strukoviny, mliečny výrobok, fermentovaný sójový výrobok – napr. tempeh či tofu) a štvrtinu príloha – teda sacharidy. Tie vyberajte ideálne v celozrnnej variante alebo variante s čo najvyšším obsahom vlákniny.“
Kristýna Ostratická
Vo firemných reštauráciách Delirestu si napríklad dajte:
Pečené morčacie zeleninové karbonátky s karfiolovo-zemiakovou kašou
Šošovicové ragú s cestovinami
Pohánku s pečenou zimnou zeleninou a syrom
Tresku na tymiáne a paradajkách s pečenými zemiakmi