Päť profesionálov si svoje sily porovnalo v populárnej relácii o varení Bez servítky TV JOJ. Prvé miesto získal náš kreatívny šéfkuchár František Sedlák. Východniarske menu plné prekvapení si výhru nespochybniteľne zaslúžilo.
František Sedlák svoj pôvod nezaprie, tento hurikán z východu to roztočil aj v obľúbenej relácii Bez servítky. Svedčia o tom aj slová Martina Korbeliča po ochutnaní celého menu: „Chválim toho Ferka, však ani to inak nejde.“
František Sedlák súperom predstavil juchu
Náš kreatívny šéfkuchár sa pri príprave menu inšpiroval regionálnymi jedlami, ktoré majú k jeho srdcu najbližšie, z (domovského) východného Slovenska. Súperom predstavil dobroty ako juchu (šťavu z kapusty), slovenské víno z východu a pridal aj prosecco z medoviny (nitro medovinu).
Menu KVAŠNE ZOS VYCHODU Východniarska máčanka
MASTNÉ, ALE ZDRAVÉ Ostriež s paštrnákovým pyré a cmarovou omáčkou
MEDICÍNA Z VÝCHODU Medový krém s medovinkou
Pôsobivé nápady Františka Sedláka v Bez servítky
Máčanku nakoniec zaúdil.
Do paštrnákového pyré pridal wasabi.
Na omáčke k rybe sa skvel kaviár.
K medovému dezertu podával perlivú medovinu.
Východniarska kuchyňa má ešte svetu čo ukázať
Toto menu mal František v hlave od chvíle, keď sa dozvedel, že pôjde do obľúbenej relácie súťažiť: „Vychádzať z mojich koreňov mi napadlo prakticky hneď. Ešte keď som vystupoval v televíznej relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja, tak som vždy prízvukoval, že som hrdý na to, že som z východu a že máme jedlá, ktoré treba svetu ukázať.“
„Myslím si, že na svete už bolo vymyslené všetko. My, ako kuchári, tomu môžeme dať akurát tak nový šat.“
František Sedlák
Pri súperení s ďalšími profesionálmi nemal trému, ale skôr rešpekt. „Nešlo ani tak o to, proti komu varím, hlavne som nechcel sklamať sám seba. Prial som si, aby mi to vyšlo na 100 %, pretože neznášam robiť veci na polovičný výkon.“
Nie vždy však všetko vyjde tak, ako si to plánujeme. Presne to sa stalo aj Františkovi pri varení hlavného jedla: „Najviac ma štve, že som zabudol na rybu. Miesto toho, aby bola v soli hodinu, strávila v nej 4,5 hodiny. Už som vedel, že je zle, presolil som ju.“ Napokon to všetko dopadlo na jednotku.
Zdroj: Šuhajici pri panvici
Svoje umenie si však nenecháva len pre televízne prenosy, snaží sa ho prenášať aj do každodennej práce v Delireste. „Tú istú zaúdenú máčanku ako v Bez servítky som napríklad dnes varil v Žiline. K tomu som pridal hlavný chod kačku a ako dezert bola krupica pripravená ako espuma (pena). K nej som pridal slivky s karamelom a škoricou.“
Espumu či údenie si vyskúšate hravo aj doma
Práve espuma a údenie súperov naozaj zaujali. „Snažil som sa celé súťažné menu týmto spôsobompozdvihnúť. Človek totiž vníma jedlo viacerými zmyslami. Myslím si, že najviac v nás dokáže utkvieť zážitok, a o to som sa pri varení snažil.“
Ako skúsiť espumu a údenie v domácich podmienkach
Espuma –na tú vám postačí klasická šľahačková fľaša na bombičky. Stačí do nej dať ochutenú rozmixovanú potravinu a espuma je na svete.
Domáce údenie – tu vám pomôže údiaca pištoľ, ktorá stojí od 30 do 100 €. Alebo vám k tomu postačí aj seno a mriežka. Seno v ohňovzdornej nádobe podpáľte, položte naň mriežku a na to surovinu. Potom všetko zakryte. Tým oheň zhasne a proces údenia je na svete.
František Sedlák ako kreatívny šéfkuchár Delirest SK: Jeho receptúry ochutnáte po celom Slovensku
Tento skvelý šéfkuchár rozhodne hýri kreativitou, aj preto nikoho neprekvapí, že sa v spoločnosti Delirest zaoberá tvorením stále nových gastro akcií.
Tento rok napríklad práve pod jeho taktovkou, či vlastne vareškou, vznikajú jedlá z projektu Gastro kalendár, kde sa každý mesiac v treťom týždni na všetkých českých i slovenských pobočkách Delirestu varia vybrané špeciality. A František to poňal skutočne veľkolepo. Každý mesiac sa nesie v znamení inej svetovej kuchyne.
„Pripravujeme svetové jedlá z bežných surovín, ale napríklad ku klasickému mäsu pridáme menej tradičnú prílohu,“ popisuje František Sedlák. Február tak do firemných reštaurácií prinesie chute a vône indickej kuchyne. Hostia ochutnajú delikátne kuracie kari s pikantnou paradajkovo-maslovou omáčkou s chlebom naan, prípadne tiež vindaloo, teda ostré bravčové kari s horčicovými zemiakmi. Marec v rámci Gastro kalendára bude vo firemných reštauráciách a závodných jedálňach a kantínach Delirest patriť kubánskej kuchyni. Variť sa bude národné jedlo ropa vieja – trhané hovädzie mäso s ryžou a fazuľami.
Fero Sedlák je tiež spolutvorcom nového gastronomického projektu Delirest Express, v ktorom sa varia naprieč všetkými slovenskými pobočkami recepty od delirestových šéfkuchárov. Každý mesiac jeden pokrm od jedného tvorcu. Jednoducho hurikán z východu.
Kto je František Sedlák
Šéfkuchár a zakladateľ platformy Premiumstreetfood a Privatchef v projekte Šuhajíci pri panvici. Venuje sa zvyšovaniu kvality jedál vo firemnom stravovaní. Bol šéfkuchárom najlepšieho košického steakhousu Rosto a štýlového bistra Poetika v Prešove. Účinkoval v relácii Moja mama varí lepšie ako tvoja. V súčasnosti pracuje ako šéfkuchár Repre U. S. Steel Košice, je zároveň kreatívnym šéfkuchárom Delirest SK a vedie projekt hosťujúcich šéfkuchárov v Delireste – GuestChef by Delirest.