Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Marek Ort víťazí v súboji šéfkuchárov. Zabodoval skvelým nápadom

13. 7. 2024

Čo nám chutí

Svoje sily si v relácii Bez servítky TV JOJ porovnalo ďalších päť profesionálov. Jedným z nich bol i náš GuestChef Marek Ort, ktorý získal plný počet bodov. Stal sa tak už druhým kuchárom z tímu Delirestu, ktorý v tejto súťaži zvíťazil. Svojich kolegov zaujal najmä originálnymi nápadmi. Českú kuchyňu totiž pojal doslova revolučne.

Meno Marek Ort ste už možno počuli. Svoju profesionálnu dráhu začínal rovno v päťhviezdičkových hoteloch, varil pre šľachtickú rodinu Lobkowicz a je výhercom niekoľkých profesionálnych súťaží. K tomuto úvodu sa hodí citát jeho kolegu z relácie Bez servítky: „Marek nemusí nič dokazovať, už si svoje meno vyšliapal.“

Zdroj: Bez servítky – TV JOJ

Zdroj: Bez servítky – TV JOJ

Marek Ort: Česká kuchyňa môže prekvapiť

Marek sa v slovenskej televíznej show Bez servítky rozhodol vsadiť na českú kuchyňu. Jeho súperi očakávali klasiku, a vlastne to aj klasika bola, ale z rúk naozajstného talentovaného kuchára. „Od začiatku som vedel, že to bude české menu, keď už som ten Čech. Skôr som premýšľal, ako na to. Keďže som tušil, že kolegovia sa pustia skôr do fine diningu, rozhodol som sa urobiť opak. Vzal som tradičnú českú kuchyňu  a pripravil ju tak, aby ich to prekvapilo.“

Menu

STARÁ ČEŠKA
Staročeská kulajda so zemiakmi, hubami a s kôprom
SVIECA A KORČULE
Hovädzia sviečková na smotane
SVOKRA
Tekvicové halušky z odpaľovaného cesta, hrušky s karamelom so škoricou a kyslá smotana s tekvicovou zmrzlinou

A to sa mu rozhodne podarilo. Hovädzia sviečková s knedličkami plnenými brusnicami sa len tak nevidia. Naviac suroviny boli naozaj kvalitné a domáce. Marek si pripravil vlastné knedličky aj vlastnú zmrzlinu. Skrátka poctivá kuchárčina plná kreatívneho uvažovania a so zmyslom pre detail.

Ktorý nápad vás zaujal najviac?

Nevšedné nápady Marka Orta v relácii Bez servítky

  • Do kulajdy použil hlivu kráľovskú.
  • Domáce knedličky k sviečkovej naplnil brusnicami.
  • Halušky pripravil z odpaľovaného cesta.
  • Vyrobil vlastnú netradičnú tekvicovú zmrzlinu.

Marek Ort ako GuestChef Delirestu: Jeho špeciality v našich firemných reštauráciách

Tento skvelý šéfkuchár nám na Slovensku pomáha zlepšovať povedomie o závodnom stravovaní. Na prevádzkach spoločnosti Delirest ho môžete stretnúť ako hosťujúceho šéfkuchára a ochutnať tak jeho špeciality v rámci obeda v práci.

„Pre Delirest som pripravil tri menu, ktoré mohli zákazníci ochutnať po celom Slovensku. Kolegovia vo firemných reštauráciách mi boli veľmi nápomocní a bolo vidieť, že sa im nový impulz v kuchyni páči,“ popisuje spolupráci naprieč celým Slovenskom.

Kto je Marek Ort

Marek Ort patrí medzi elitu československej gastronómie. Prvé skúsenosti získal počas štúdií v Prahe v hoteli Intercontinental 5*, pôsobil taktiež v ďalších päťhviezdičkových hoteloch ako Esplanade či Four Seasons. Organizoval cateringy pre šľachtica Lobkowicza. Od roku 2007 pôsobí na Slovensku.
Pripravoval catering pre najväčší slovenský Ples v opere, je známy tak isto  z televíznej kulinárskej show Moja mama varí lepšie ako tvoja. Je súčasťou projektu Šuhajíci pri panvici.
Pochváliť sa môže niekoľkými oceneniami ako zlatom z Danubius live cooking 2009, striebrom zo súťaže Poézia v gastronómii – studená kuchyňa 2019. Osem rokov bol taktiež členom slovenského Národného tímu kuchárov a cukrárov, s ktorými pozbieral nejedno ocenenie zo svetových gastronomických súťaží. V roku 2022 získal ocenenie Grand Prix 2022 – Osobnosť gastronómie – ocenenie za celoživotné dielo.
Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov