Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Michal Balucha a jeho pikantná cesta k víťazstvu v Culinary Cupe

20. 11. 2024

Osobnosti

Michal Balucha ohúril porotu Culinary Cupu svojou extravagantnou pikantnou polievkou s kokosovým mliekom, grilovanými prsiami a hokkaido pyré. Svojou kreativitou prekonal súperov a stal sa tak jednoznačným víťazom slovenského národného finále. V exkluzívnom rozhovore prezradil, čo ho inšpirovalo a ako sa popasoval s výzvami súťaže.

Michal, gratulujeme k víťazstvu! Čo pre vás znamená vyhrať slovenské národné finále Culinary Cupu?

Ďakujem veľmi pekne! Je to pre mňa obrovská česť a zároveň potvrdenie, že moja práca má zmysel. Culinary Cup je skvelá platforma pre kuchárov, ako ukázať, čo v nich je, a ja som rád, že som sa mohol zúčastniť a uspieť.

Inšpiráciu našiel v thajskej kuchyni

Ako ste premýšľali nad receptom? Ako ste vymysleli, čo budete pripravovať?

Keď ku mne dorazilo zadanie s požiadavkou na bezlepkovú polievku,  dlho som premýšľal. Fakt som nevedel, akú polievku si vybrať. Najprv som rozmýšľal nad slovenskými klasikami, napadla ma aj česká kulajda.

Nakoniec som sa rozhodol využiť skúsenosti z predchádzajúcej práce, kde sme pripravovali thajskú a ázijskú kuchyňu.  Skúsil som to teda týmto smerom a podarilo sa.

Vaša pikantná polievka s kokosovým mliekom, grilovanými prsiami a hokkaido pyré porotu skutočne očarila. Môžete byť konkrétnejší, čo vás  pri jej príprave inšpirovalo?

Chcel som vytvoriť polievku, ktorá bude nielen chutná a sýta, ale aj vizuálne atraktívna. Kombinácia pikantnej chuti sa v nej snúbi s ľahkosťou a jemnosťou kvalitného kokosového mlieka. Finálny „touch“ polievke dodáva sladké pyré z tekvice hokkaido – takáto kombinácia mi prišla veľmi zaujímavá.

Pikantná polievka

Porotcovia po vás chceli bezlepkovú polievku. Bola to pre vás výzva?

Keďže som si vybral thajskú kuchyňu, tak ani nie. Tam skrátka s múkou v polievkach nepracujú.

V hlave som mal uložené, ako budem postupovať

A čo samotné súťaženie, z čoho ste mali strach?
Pred začiatkom som si spísal body, ako budem postupovať, krok za krokom. Nakoniec som ten papierik pri varení ani nevytiahol (smiech). Mal som to skrátka už všetko v hlave, čo chcem a koľko toho potrebujem, kedy a čo musím urobiť.



Ale priznávam, veľmi som sa do poslednej chvíle bál, že sa mi zrazí kokosové mlieko, čo sa našťastie pri pridaní do polievky nestalo.

Povedzte nám teda svoj tip, ako to urobiť, aby sa kokosové mlieko nezrazilo?

Neviem, či to čitateľom pomôže, ale skúste pridať limetku na spodok taniera.

Technickí komisári sa zamerali aj na dodržiavanie HACCP počas prípravy a mieru plytvania. S tým ste si poradili?

Hygiena je pre mňa automatická a čo sa plytvania týka, ostalo mi trochu chilli papričky.

Aké máte plány do budúcna?

Teraz sa sústredím na prípravu do česko-slovenského SuperFinále. Dúfam, že sa mi podarí uspieť aj tam a reprezentovať Slovensko na medzinárodnej úrovni. Veľmi by som si prial zúčastniť sa aj stredoeurópskeho súperenia kuchárov, kde sa stretnú tímy z Čiech, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa šťastia!

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov