Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Príspevok na stravovanie: Skúste firemnú kantínu

1. 7. 2024

Z kuchyne

Zamestnávateľ má na Slovensku povinnosť poskytnúť (za určitých podmienok) príspevok na stravovanie. Ako na to? Na výber máte hneď tri možnosti. Zoznámte sa s nimi a zistite, aké rôzne podoby môže firemná reštaurácia mať.

Príspevok zamestnávateľa na stravovanie vzniká po odpracovaní 4 hodín

Zákonník práce č. 311/2001 Z. z. a jeho neskoršie predpisy § 152, ukladajú zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť zamestnancovi stravu, ak odpracoval viac ako 4 hodiny stravu.

Ako poskytnúť príspevok na stravovanie

Na výber máte 3 možnosti:

  • Poskytnúť stravovanie vo vlastnom zariadení alebo inom zariadení.
  • Poskytnúť stravovacie poukážky alebo elektronické stravovacie poukážky.
  • Poskytnúť príspevok na stravovanie.

Zamestnávateľ pritom poskytuje poukážky alebo príspevok na stravovanie, len ak neumožňuje stravovanie vo vlastnom či v zmluvnom zariadení. Pričom mnoho z nich volí práve formu stravovania vo vlastnej firemnej reštaurácii či v podnikovej jedálni.

Ak chcete svojim zamestnancom aj vy ponúknuť firemné stravovanie, máte niekoľko možností k zváženiu.

Stravovanie vo firme: Miestna kuchyňa

Vlastná závodná jedáleň má nespočetné množstvo výhod, nehovoriac o tom, že náklady na prevádzku firemného stravovacieho zariadenia si môžete odpočítať z daní.

Výhody firemného stravovania pre zamestnávateľov v kocke:

  • Zamestnanci trávia čas spolu
  • Spoločné stravovanie zvyšuje ich produktivitu
  • Znižuje sa pracovný stres
  • Obedové prestávky sa nepredlžujú presunom do externých reštaurácií
  • Môžete ovplyvniť, čo sa bude podávať v kuchyni

Ak si vyberiete túto možnosť, nemusíte hneď hľadať šéfkuchára a riešiť, ako celú vec legislatívne zvládnuť. Prenechajte svoje starosti externému dodávateľovi – Delirest vám so všetkým pomôže.

Stravovanie vo firme: Rozvoz jedál a výdaj na mieste

Pri pohľade na náklady na profesionálne kuchynské vybavenie sa vám môžu pretočiť panenky, a to hneď niekoľkokrát.

Lacnejším riešením pre vás môže byť dovoz jedál z externej kuchyne, pričom ich ohrev a výdaj zostane na vás. A vlastne aj túto službu môže zvládnuť váš externý dodávateľ.

Stravovanie vo firme: Vyskúšajte predajné automaty

Poslednú možnosť využívajú spoločnosti, ktoré nemajú priestor na firemnú kuchyňu. Automaty vydávajú hotové plnohodnotné jedlá, ktoré sa dajú ohriať a skonzumovať.

Existuje niekoľko spôsobov, ako ponúknuť zamestnancom príspevok na stravovanie. Stačí si len vybrať, ktorý z nich využijete.

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov