Zamestnávateľ má na Slovensku povinnosť poskytnúť (za určitých podmienok) príspevok na stravovanie. Ako na to? Na výber máte hneď tri možnosti. Zoznámte sa s nimi a zistite, aké rôzne podoby môže firemná reštaurácia mať.
Príspevok zamestnávateľa na stravovanie vzniká po odpracovaní 4 hodín
Zákonník práce č. 311/2001 Z. z. a jeho neskoršie predpisy § 152, ukladajú zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť zamestnancovi stravu, ak odpracoval viac ako 4 hodiny stravu.
Ako poskytnúť príspevok na stravovanie
Na výber máte 3 možnosti:
Poskytnúť stravovanie vo vlastnom zariadení alebo inom zariadení.
Poskytnúť stravovacie poukážky alebo elektronické stravovacie poukážky.
Poskytnúť príspevok na stravovanie.
Zamestnávateľ pritom poskytuje poukážky alebo príspevok na stravovanie, len ak neumožňuje stravovanie vo vlastnom či v zmluvnom zariadení. Pričom mnoho z nich volí práve formu stravovania vo vlastnej firemnej reštaurácii či v podnikovej jedálni.
Ak chcete svojim zamestnancom aj vy ponúknuť firemné stravovanie, máte niekoľko možností k zváženiu.
Stravovanie vo firme: Miestna kuchyňa
Vlastná závodná jedáleň má nespočetné množstvo výhod, nehovoriac o tom, že náklady na prevádzku firemného stravovacieho zariadenia si môžete odpočítať z daní.
Výhody firemného stravovania pre zamestnávateľov v kocke:
Zamestnanci trávia čas spolu
Spoločné stravovanie zvyšuje ich produktivitu
Znižuje sa pracovný stres
Obedové prestávky sa nepredlžujú presunom do externých reštaurácií
Môžete ovplyvniť, čo sa bude podávať v kuchyni
Ak si vyberiete túto možnosť, nemusíte hneď hľadať šéfkuchára a riešiť, ako celú vec legislatívne zvládnuť. Prenechajte svoje starosti externému dodávateľovi – Delirest vám so všetkým pomôže.
Stravovanie vo firme: Rozvoz jedál a výdaj na mieste
Pri pohľade na náklady na profesionálne kuchynské vybavenie sa vám môžu pretočiť panenky, a to hneď niekoľkokrát.
Lacnejším riešením pre vás môže byť dovoz jedál z externej kuchyne, pričom ich ohrev a výdaj zostane na vás. A vlastne aj túto službu môže zvládnuť váš externý dodávateľ.
Stravovanie vo firme: Vyskúšajte predajné automaty
Poslednú možnosť využívajú spoločnosti, ktoré nemajú priestor na firemnú kuchyňu. Automaty vydávajú hotové plnohodnotné jedlá, ktoré sa dajú ohriať a skonzumovať.
Existuje niekoľko spôsobov, ako ponúknuť zamestnancom príspevok na stravovanie. Stačí si len vybrať, ktorý z nich využijete.