Bulgur recept: Skúste bulgurové rizoto s kuracím mäsom
6. 6. 2024
Zdravé recepty
„Rizoto nemusí byť iba z ryže. Oživte tento klasický pokrm bulgurom. S týmto receptom to zvládnete raz dva.““
Suroviny
4 porcie
320 g bulguru
2 menšie cibule
1 strúčik cesnaku
120 g hrášku
4 g kurkumy
150 g mrkvy
150 ml oleja
150 g čerstvej papriky
320 g kuracích pŕs bez kože
80 g šampiňónov
petržlenovú vňať
soľ a korenie
Príprava rizota z bulguru a kuracieho mäsa
Bulgur krátko urestujeme na polovici dávky oleja, zalejeme vriacou vodou, priklopíme, zavaríme a necháme na teple cca 30 minút napučať.
Na zvyšnom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak do ružova, pridáme kuracie mäso nakrájané na rezančeky, osolíme, okoreníme a zarestujeme. Potom pridáme kurkumu, nakrájané šampiňóny a všetko dorestujeme, kým sa nám z panvice neodparí tekutina.
Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a podusíme, ku koncu dusenia pridáme hrášok a zmes premiešame s uvareným bulgurom. Podľa potreby dochutíme jedlo soľou. Pri podávaní ho posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Bulgur sú vlastne upravené pšeničné zrná. Tie sa najprv namočia, uvaria a po vysušení podrtia na menšie kúsky. Vďaka tomu nemusíte ani bulgur variť, teda pokiaľ sa neponáhľate.. Postačí ho zaliať horúcou vodou, zabaliť do utierky a nechať 30 minút dôjsť.
Samotné slovo bulgur v preklade znamená krupica. Bulgur sa vyskytuje najmä v stredomorskej kuchyni a na Blízkom východe, rýchlo sa však zabýval aj v našich reštauráciách a jedálničkoch, a to najmä z týchto dôvodov:
Je ľahko stráviteľný.
Je výživný.
Je nenáročný na prípravu.
To si napokon môžete vyskúšať sami vďaka nášmu recept na bulgurové rizoto s kuracím mäsom.
Tip od Tomáša Cikharta, Brand Chef Primirest
„V tomto recepte je zaujímavé využitie kurkumy – superpotraviny, ktorá nielenže pokrm zaujímavo zafarbí do okrovo žltej, ale tiež má blahodarný vplyv na ľudský organizmus.“
Tomáš Cikhart
Skúsený kuchár, ktorý pracoval v kuchyniach najlepších pražských hotelov. Varil pre mnohých známych kuchárov a od roku 2022 dohliada na kvalitu školského stravovania u nás.
„Je jedno, či sa bavíme o školskom alebo verejnom stravovaní, alebo o reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou, stále je kľúčové poctivé remeslo a dôraz na prípravu všetkého od základu,“ vysvetľuje Tomáš Cikhart svoj prístup k práci.
Pre Primirest vytvára recepty pre nové školské menu a venuje sa aj rozvoju kuchárov. Jeho cieľom je, aby sieť jedální Primirest ponúkala tretinu denného menu, ktoré budú kvalitné bezmäsité jedlá, a to sa mu darí.