Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Bulgur recept: Skúste bulgurové rizoto s kuracím mäsom

6. 6. 2024

Zdravé recepty

„Rizoto nemusí byť iba z ryže. Oživte tento klasický pokrm bulgurom. S týmto receptom to zvládnete raz dva.““

Suroviny

4 porcie

    • 320 g bulguru
    • 2 menšie cibule
    • 1 strúčik cesnaku
    • 120 g hrášku
    • 4 g kurkumy
    • 150 g mrkvy
    • 150 ml oleja
    • 150 g čerstvej papriky
    • 320 g kuracích pŕs bez kože
    • 80 g šampiňónov
    • petržlenovú vňať
    • soľ a korenie

Príprava rizota z bulguru a kuracieho mäsa

Bulgur krátko urestujeme na polovici dávky oleja, zalejeme vriacou vodou, priklopíme, zavaríme a necháme na teple cca 30 minút napučať.

Na zvyšnom oleji opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak do ružova, pridáme kuracie mäso nakrájané na rezančeky, osolíme, okoreníme a zarestujeme. Potom pridáme kurkumu, nakrájané šampiňóny a všetko dorestujeme, kým sa nám z panvice neodparí tekutina.

Potom pridáme nakrájanú mrkvu, papriku a podusíme, ku koncu dusenia pridáme hrášok a zmes premiešame s uvareným bulgurom. Podľa potreby dochutíme jedlo soľou. Pri podávaní ho posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Skúste tiež:

Zeleninové rizoto bez mäsa

Srbské rizoto ako zo školskej jedálne

Čo je bulgur

Bulgur sú vlastne upravené pšeničné zrná. Tie sa najprv namočia, uvaria a po vysušení podrtia na menšie kúsky. Vďaka tomu nemusíte ani bulgur variť, teda pokiaľ sa neponáhľate.. Postačí ho zaliať horúcou vodou, zabaliť do utierky a nechať 30 minút dôjsť.

Samotné slovo bulgur v preklade znamená krupica. Bulgur sa vyskytuje najmä v stredomorskej kuchyni a na Blízkom východe, rýchlo sa však zabýval aj v našich reštauráciách a jedálničkoch, a to najmä z týchto dôvodov:

  • Je ľahko stráviteľný.
  • Je výživný.
  • Je nenáročný na prípravu.

To si napokon môžete vyskúšať sami vďaka nášmu recept na bulgurové rizoto s kuracím mäsom.

Tip od Tomáša Cikharta, Brand Chef Primirest

„V tomto recepte je zaujímavé využitie kurkumy – superpotraviny, ktorá nielenže pokrm zaujímavo zafarbí do okrovo žltej, ale tiež má blahodarný vplyv na ľudský organizmus.“

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart

Skúsený kuchár, ktorý pracoval v kuchyniach najlepších pražských hotelov. Varil pre mnohých známych kuchárov a od roku 2022 dohliada na kvalitu školského stravovania u nás. „Je jedno, či sa bavíme o školskom alebo verejnom stravovaní, alebo o reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou, stále je kľúčové poctivé remeslo a dôraz na prípravu všetkého od základu,“ vysvetľuje Tomáš Cikhart svoj prístup k práci. Pre Primirest vytvára recepty pre nové školské menu a venuje sa aj rozvoju kuchárov. Jeho cieľom je, aby sieť jedální Primirest ponúkala tretinu denného menu, ktoré budú kvalitné bezmäsité jedlá, a to sa mu darí.

Filter v receptoch:

načíst více receptů