Divinové jelenie ragú s tekvicovou kapustou a zemiakovými šúľancami
7. 11. 2024
Zdravé recepty
„Jedni ju milujú, iní ju nemôžu ani cítiť. Spojte ich pri jednom stole. S receptom od Tomáša Cikharta, Brand Chefa Primirestu, budú všetci stravníci spokojní. Pridajte k tomu netradičnú „kapustu“, namiesto knedlí šúľance a úspech máte zaručený.“
Divinové jelenie ragú: Mäso má kopec plusov
Divina je veľmi dobre stráviteľná, obsahuje málo tuku a veľké množstvo vápnika, železa, vitamínov A a B aj nenasýtených mastných kyselín. Pomáha teda znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Aj to by mal byť argument, prečo z času na čas zaradiť do jedálnička divinu. Tú najlepšiu získate práve v poľovníckej sezóne, keď je mäso najčerstvejšie. Divina sa pravidelne objavuje aj na jedálničku firemných reštaurácií a jedální Delirest – obľúbené je napríklad:
Špikované jelenie stehno so šípkovou omáčkou a zemiakové šúľance opečené na masle,
Jelenie ragú na červenom víne s lesným ovocím, viedenská knedľa,
Daniel s jemnou krémovou omáčkou z restovaných kuriatok, popučené zemiaky s restovanou cibuľou a slaninou.
Divinové jelenie ragú zvládnete ľavou zadnou. Nebojte sa prípravy
Ak si myslíte, že je príprava diviny náročná, nemajte obavy. Stačí správne pracovať s korením a zeleninou pre základ – tým mäso zbavíte nepríjemného zápachu.
Čo sa samotného varenia týka, divine pasuje pomalé dusenie. Skrátka všetko dobré si vyžaduje svoj čas.
Divina si rozumie s týmito surovinami:
Korenie: borievka, čierne korenie, nové korenie
Bylinky: tymian, rozmarín, petržlenová vňať
K pitiu: červené víno
Suroviny na divinové jelenie ragú s tekvicovou kapustou a zemiakovými šúľancami
Suroviny
4 porcie
Jelenie ragú:
600 g jelenieho mäsa
200 g cibule
300 g mrkvy
150 g petržlenu (koreň)
150 g zeleru
50 g rajčinového pretlaku
0,5 l hovädzieho vývaru alebo vody
1 menšie jablko
30 g sušených brusníc
50 ml oleja
50 g špaldovej múky
50 g masla
rozmarín, tymian, drvená borievka, soľ a korenie na dochutenie
Tekvicová kapusta:
750 g tekvice Hokkaidó
100 g cibule
50 ml oleja
50 g cukru
45 ml jablčného octu
tymian, soľ, mletá škorica, mletý muškátový oriešok na dochutenie
Zemiakové šúľance:
650 g zemiakov
180 g hrubej múky
100 g bravčovej masti/oleja na opekanie
soľ na dochutenie
Postup prípravy jelenieho ragú s tekvicovou kapustou a zemiakovými šúľancami
Jelenie ragú
Mäso nakrájate na kocky, 2/3 zeleniny a cibuľu na kocky. Z nakrájanej cibule a koreňovej zeleniny si pripravíte na oleji tmavý základ. Na ňom potom opečiete mäso ochutené soľou, korením, tymianom, rozmarínom a drvenou borievkou.
Pridáte pretlak a podlejete vývarom, potom aj nahrubo nastrúhané jablko. Dusíte pod pokrievkou do mäkka. Pred koncom pridáte namočené brusnice a zahustíte zátrepkou zo špaldovej múky.
Zostávajúcu zeleninu (1/3) si nakrájate na väčšie kusy a na panvici opečiete na oleji do mäkka, pridáte nasekanú petržlenovú vňať, ktorou hotový pokrm dozdobíte.
Tekvicová kapusta
Tekvicu si nakrájate na štvrtiny, vydlabete semienka a nahrubo nastrúhate. Na oleji orestujete cibuľu do ružova. Pridáte nastrúhanú tekvicu, orestujete, pridáte cukor a otrhaný tymian, podlejete vodou. Všetko spolu dusíte do mäkka, až sa všetka tekutina odparí. Ochutíte soľou, škoricou, muškátovým orieškom a jablčným octom.
Zemiakové šúľance
Zemiaky ošúpete, nakrájate na väčšie kocky a uvaríte do mäkka v osolenej vode. Scedíte približne 2/3 vody, zasypete múkou a vareškou urobíte jamky.
Necháte na miernom ohni 15 minút zapariť, následne roztlačíte a vymiešate hmotu do hladka. Lyžicou tvarujete šúľance, ktoré potom opečietena panvici na masti alebo oleji.
Skúsený kuchár, ktorý pracoval v kuchyniach najlepších pražských hotelov. Varil pre mnohých známych kuchárov a od roku 2022 dohliada na kvalitu školského stravovania u nás.
„Je jedno, či sa bavíme o školskom alebo verejnom stravovaní, alebo o reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou, stále je kľúčové poctivé remeslo a dôraz na prípravu všetkého od základu,“ vysvetľuje Tomáš Cikhart svoj prístup k práci.
Pre Primirest vytvára recepty pre nové školské menu a venuje sa aj rozvoju kuchárov. Jeho cieľom je, aby sieť jedální Primirest ponúkala tretinu denného menu, ktoré budú kvalitné bezmäsité jedlá, a to sa mu darí.