Morský vlk na karfiolovom prívarku: Recept víťazného pokrmu z Culinary Cupu
17. 4. 2025
Zdravé recepty
„Michal Balucha, víťaz superfinále Culinary Cupu spoločností Delirest a Primirest, vám prináša recept na jeho triumfálne hlavné jedlo. Pripravte si s nami morského vlka na karfiolovom prívarku s omáčkou bisque...“
Michal Balucha, víťaz superfinále Culinary Cupu spoločností Delirest a Primirest, vám prináša recept na jeho triumfálne hlavné jedlo. Pripravte si s nami morského vlka na karfiolovom prívarku s omáčkou bisque a ohromte svojich blízkych.
Očarujúca kombinácia chutí a textúr
Tento recept nie je len o príprave jedla, ale o vytvorení zážitku. Michal Balucha majstrovsky kombinuje jemnú chuť morského vlka s krémovým karfiolovým prívarkom a bohatou omáčkou bisque.
Skúste túto netradičnú kombináciu aj vy. Navyšem si pochutnáte na naozaj úžasnej rybe.
Morský vlk je univerzálna ryba
Morský vlk je chutná a obľúbená ryba. Má jemné, biele mäso s nízkym obsahom tuku a je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.
Vďaka svojej univerzálnosti sa dá pripraviť na mnoho spôsobov – pečením, grilovaním, varením v pare alebo metódou sous vide ako v tomto recepte.
Suroviny na prípravu morského vlka
Suroviny
10 porcií
Karfiolový prívarok:
• 200 g zemiakov
• 300 g cibule
• 2 kg čerstvého karfiolu
• 100 g soli
• 50 g cukru
• 3 g bobkového listu
• 3 g nového korenia
• 600 g smotany 33%
• 50 g octu
Morský vlk:
• 2 kg morského vlka
• 80 g čerstvého oregana
• 100 g soli
• biele korenie
Omáčka Bisque:
• 200 g mrkva
• 300 g cibule
• 300 g póru
• 100 g rajčinového pretlaku
• 3 g bobkového listu
• 3 g nového korenia
• 300 ml bieleho vína
• 100 g limetky
• 200 g kešu orechov
• 500 ml oleja repkového
• 200 g celých kreviet
• 20 g cesnaku
• 2 g mletého čierneho korenia
Postup prípravy morského vlka na karfiolovom prívarku
Karfiolový prívarok:
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, cukor, karfiol rozobratý na ružičky, bobkový list a nové korenie.
Podlejeme smotanou a varíme do zmäknutia zeleniny. Dochutíme soľou a octom.
Morský vlk:
Rybu očistíme, vykostíme a nakrájame na filety (rovnaké tvary). Odrezky z rýb použijeme do faše, ktorú dochutíme oreganom, soľou a bielym korením. Filety z morského vlka varíme metódou sous vide pri teplote 55 °C po dobu 30 minút.
Omáčka Bisque:
Mrkvu, cibuľu a pór nakrájame na menšie kúsky a orestujeme v hrnci. Pridáme paradajkový pretlak, nové korenie, bobkový list a podlejeme bielym vínom. Podlejeme vodou a pridáme kosti a hlavy z rýb.
Varíme približne 40 minút, precedíme a omáčku redukujeme. Dochutíme soľou, limetkou a na záver zahustíme a zjemníme maslom.
Servírovanie:
Na tanier servírujeme karfiolový prívarok. Na prívarok položíme filet z morského vlka.Prelejeme omáčkou bisque a ozdobíme kešu orechmi a krevetami.