Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Morský vlk na karfiolovom prívarku: Recept víťazného pokrmu z Culinary Cupu

17. 4. 2025

Zdravé recepty

„Michal Balucha, víťaz superfinále Culinary Cupu spoločností Delirest a Primirest, vám prináša recept na jeho triumfálne hlavné jedlo. Pripravte si s nami morského vlka na karfiolovom prívarku s omáčkou bisque...“

Michal Balucha, víťaz superfinále Culinary Cupu spoločností Delirest a Primirest, vám prináša recept na jeho triumfálne hlavné jedlo. Pripravte si s nami morského vlka na karfiolovom prívarku s omáčkou bisque a ohromte svojich blízkych.

Očarujúca kombinácia chutí a textúr

Tento recept nie je len o príprave jedla, ale o vytvorení zážitku. Michal Balucha majstrovsky kombinuje jemnú chuť morského vlka s krémovým karfiolovým prívarkom a bohatou omáčkou bisque.

Skúste túto netradičnú kombináciu aj vy. Navyšem si pochutnáte na naozaj úžasnej rybe.

Morský vlk je univerzálna ryba

Morský vlk je chutná a obľúbená ryba. Má jemné, biele mäso s nízkym obsahom tuku a je bohatý na omega-3 mastné kyseliny.

Vďaka svojej univerzálnosti sa dá pripraviť na mnoho spôsobov – pečením, grilovaním, varením v pare alebo metódou sous vide ako v tomto recepte.

Suroviny na prípravu morského vlka

Suroviny

10 porcií

    Karfiolový prívarok:
    • 200 g zemiakov
    • 300 g cibule
    • 2 kg čerstvého karfiolu
    • 100 g soli
    • 50 g cukru
    • 3 g bobkového listu
    • 3 g nového korenia
    • 600 g smotany 33%
    • 50 g octu

    Morský vlk:
    • 2 kg morského vlka
    • 80 g čerstvého oregana
    • 100 g soli
    • biele korenie

    Omáčka Bisque:
    • 200 g mrkva
    • 300 g cibule
    • 300 g póru
    • 100 g rajčinového pretlaku
    • 3 g bobkového listu
    • 3 g nového korenia
    • 300 ml bieleho vína
    • 100 g limetky
    • 200 g kešu orechov
    • 500 ml oleja repkového
    • 200 g celých kreviet
    • 20 g cesnaku
    • 2 g mletého čierneho korenia

Postup prípravy morského vlka na karfiolovom prívarku

 Karfiolový prívarok:

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, cukor, karfiol rozobratý na ružičky, bobkový list a nové korenie.

Podlejeme smotanou a varíme do zmäknutia zeleniny. Dochutíme soľou a octom.

Morský vlk:

Rybu očistíme, vykostíme a nakrájame na filety (rovnaké tvary). Odrezky z rýb použijeme do faše, ktorú dochutíme oreganom, soľou a bielym korením. Filety z morského vlka varíme metódou sous vide pri teplote 55 °C po dobu 30 minút.

Omáčka Bisque:

Mrkvu, cibuľu a pór nakrájame na menšie kúsky a orestujeme v hrnci. Pridáme paradajkový pretlak, nové korenie, bobkový list a podlejeme bielym vínom. Podlejeme vodou a pridáme kosti a hlavy z rýb.

Varíme približne 40 minút, precedíme a omáčku redukujeme. Dochutíme soľou, limetkou a na záver zahustíme a zjemníme maslom.

Servírovanie:

Na tanier servírujeme karfiolový prívarok. Na prívarok položíme filet z morského vlka.Prelejeme omáčkou bisque a ozdobíme kešu orechmi a krevetami.

 Tip od Michala Baluchu:

Pre ešte intenzívnejšiu chuť omáčky bisque môžete pridať štipku mletého čierneho korenia.

Print Friendly, PDF & Email

Q2 admin

Filter v receptoch:

načíst více receptů