Návod na najlepšie chrumkavé rezne z rúry od nášho strážcu receptúr
23. 10. 2024
Zdravé recepty
„Pripravte si doma tie najchrumkavejšie rezne, aké ste kedy mali. Martin Váňa, skvelý kuchár a správca všetkých receptúr Delirest a Primirest prezradil svoje overené triky. Dá sa to aj bez vyprážania.“
Tipy pre ešte lepšie rezne v rúre. Aj napriek tomu, že rezne pripravujú Slováci a Češi naozaj často, dopúšťajú sa mnohých základných chýb, ktoré potom ovplyvňujú výslednú kvalitu.
Základom úspechu je výber mäsa – siahnite po takom, ktoré máte radi. Skúsiť môžete aj menej typické, napríklad baranie alebo jahňacie.
Vyberajte vždy menej tučné (chudé a jemné) druhy mäsa – ak teda chcete mať naozaj zdravšie rezne.
Nikdy nevyprážajte (prípadne nepečte) na nerezovom plechu či panvicipanvici – ten totiž nie je dobrým vodičom tepla.
Skúste kukuričnú strúhanku – vďaka tomu budete mať chrumkavé rezne a ešte aj pekne zafarbené.
Rezne potrite štetcom – ten priebežne namáčajte vo vami preferovanom tuku.
Ak si nie ste istí kvalitou múky na obaľovanie – pridajte do nej trochu škrobu. Trojobal vám zaručene zostane na rezni a nebude sa rozpadať.
Recept na chrumkavé rezne
Rezne nemusíte len vyprážať. Skúste zdravšiu úpravu, ktorá bude na nerozoznanie od klasického vyprážania, alebo aj lepšia. Ostatne dokázal to aj náš test rezňov.
Suroviny na šťavnaté a predsa chrumkavé rezne
Suroviny
4 porcie
1 kg bravčového mäsa podľa výberu (najlepšia je jemná panenka)
150 g hladkej múky (aj polohrubej či ryžovej, ak chcete bezlepkovú verziu)
3 vajcia
Lyžicu mlieka na nariedenie vajec (ak máte intoleranciu na laktózu, môžete vynechať alebo použiť inú tekutinu)
200 g kukuričnej strúhanky
Soľ (akákoľvek – morská, obyčajná, himalájska…)
Olej na potretie (olivový, repkový, slnečnicový, prípadne prepustené maslo, potom ale znížte teplotu
na 190 °C a predĺžte čas pečenia)
Chrumkavé rezne: Ako na to
Teplovzdušnú rúru predhrejte na 200 ℃. Pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. Ten potrite tenkou vrstvou oleja.
Mäso si nakrájajte na stredne tenké plátky. Rezne potom naklepte z oboch strán. Obaľte ich v trojobale a poukladajte na plech. Rezne ešte na plechu jemne potrite po celej hornej strane olejom. Nechajte ich po potretí cca 15 minút odpočívať a olej sa vám do strúhanky postupne vpije a všetko prekryje.
Ak chcete piecť neskôr, môžete obalené a tukom potreté rezne uchovať v chlade (ideálne pri štedrovečernej večeri alebo nedeľnom obede, kedy môžete všetko pripraviť, vyjsť si na rodinnú prechádzku a potom už len rezne upiecť v rúre).
Pečte v teplovzdušnej rúre na 200 ℃ 15 až 20 minút. Po cca desiatich minútach rezne otočte, aby získali rovnomerné zafarbenie z oboch strán. Zafarbenie skontrolujte občas pohľadom.
Hotové rezne je ideálne ešte preložiť na tanier či iné nádoby s položenou papierovou utierkou tak, aby vám ešte odsala prebytočný tuk, ktorý aj tak po upečení zostáva na dne plechu.
Týmto spôsobom pripravíte pochopiteľne aj iné druhy mäsa, vrátane rýb, mletého mäsa a samozrejme aj zeleniny.