„Raňajky alebo ľahký víkendový obed, na ktorom si pochutia nielen deti. Tvarohová zmes dokonale zasýti a zároveň uspokojí vaše chute na sladké.“
Ako vznikol recept na palacinky?
Milujú ich ako deti, tak aj dospelí. A aj napriek tomu, že je tento pokrm svetovo známy, jeho presný pôvod nikto nepozná. Pôvod vzniku receptu na palacinky je skrátka neznámy.
Kde sa vzali palacinky?
Pravek: Niektorí historici veria, že palacinky sú jedným z najstarších jedál vôbec a pripravovali si ich už naši dávni predkovia (mleli divo rastúce zrná na múku a miešali ich s vodou, čím vznikalo husté cesto, to potom piekli na rozpálených kameňoch). Staroveký Egypt: Existujú dôkazy o tom, že aj starí Egypťania si pochutnávali na jedle podobnom palacinkám. Archeológovia objavili v hrobkách z obdobia 5. storočia pred naším letopočtom nástenné maľby zobrazujúce prípravu placiek. Staroveký Rím: Rimania mali jedlo nazývané „alia dulcia“, čo boli placky z múky, vajec, mlieka a korenia, ktoré sa smažili na oleji. Tieto placky sa často podávali s medom a ovocím.
Recept na palacinky od výživovej špecialistky
Dnes však s istotou vieme, že sú palacinky obľúbeným jedlom po celom svete. Existuje nespočetné množstvo receptov a variácií, od tenkých francúzskych crêpes až po nadýchané americké pancakes.
Naša výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest Kristýna Ostratická pre vás pripravila recept na palacinky, ktorý nie je len sladkou pochúťkou, ale vás aj zasýti. „Palacinky môžu byť vyváženým pokrmom – stačí do nich pridať bielkovinu a ovocie či zeleninu. Záleží na tom, či ich robíte nasladko alebo naslano.“
My v Delireste ich ponúkame v oboch variantoch a vždy patria medzi vyhľadávané spestrenie jedálničku. Pripravte si ich aj vy.
Mimochodom, v tomto roku palacinky získali len „zemiakovú“ medailu (4. miesto) v rebríčku najobľúbenejších sladkých obedov. Aké jedlá ich porazili, respektíve čo je stálicou obedových menu vo firemných reštauráciách a závodných jedálňach Delirest v Česku i na Slovensku nájdete v článku Chute Slovákov a Čechov sa nemenia.
Suroviny, ktoré budete na recept s palacinkami potrebovať
Suroviny
4 porcie
250 g špaldovej celozrnnej múky
500 ml mlieka
3 vajcia
štipka soli
kokosový alebo repkový olej na smaženie palaciniek
náplň:
250 g odtučneného tvarohu
14 g medu
100 g bobuľovitého ovocia podľa sezóny
lyžička citrónovej kôry (z BIO citróna)
Postup prípravy palaciniek s ovocným tvarohom
Suroviny na palacinky zmiešame vidličkou. Cesto necháme chvíľu odstáť.
Na dno rozpálenej panvice dáme trochu oleja. Naberačkou nalejeme trochu cesta na panvicu a krúživým pohybom ho rozotrieme. Akonáhle sa na spodnej strane začnú tvoriť hnedé pľuzgieriky a okraje palacinky zozlatnú, otočíme ju. Hotové palacinky necháme na kuchynskom papieri odsať od prebytočného tuku.
Prichádza čas na náplň. Tvaroh zmiešame s medom, nastrúhanou citrónovou kôrou a ovocím. Akonáhle palacinky vychladnú, potrieme každú tvarohovou zmesou a zvinieme. Dozdobíme strúhaným kokosom, mletými orechmi alebo omáčkou z povareného ovocia.
Tip
Palacinky sa dajú pripraviť aj naslano. Výborná je napr. náplň z rozotretého avokáda, na ktoré nasypeme rukolu, položíme plátky šunky a zvinieme.
Kristýna pracuje v oblasti gastronómie a výživy už niekoľko rokov. Tieto oblasti aj študovala a prepája ich vo svojej každodennej praxi. Preto je jej mottom: „Nežite v extrémoch, nájdite rovnováhu.“
Mnohí z vás ju poznajú z televízie ako zručnú kuchárku a vyskúšala si aj prácu redaktorky v časopise Dieta. Je tiež výživovou poradkyňou a autorkou niekoľkých kuchárskych kníh. V našej krajine zavádza zdravé jedlá do všetkých jedální a reštaurácií.