Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Recept na špaldové palacinky s ovocným tvarohom

23. 9. 2024

Zdravé recepty

„Raňajky alebo ľahký víkendový obed, na ktorom si pochutia nielen deti. Tvarohová zmes dokonale zasýti a zároveň uspokojí vaše chute na sladké.“

Ako vznikol recept na palacinky?

Milujú ich ako deti, tak aj dospelí. A aj napriek tomu, že je tento pokrm svetovo známy, jeho presný pôvod nikto nepozná. Pôvod vzniku receptu na palacinky je skrátka neznámy.

Kde sa vzali palacinky?

Pravek: Niektorí historici veria, že palacinky sú jedným z najstarších jedál vôbec a pripravovali si ich už naši dávni predkovia (mleli divo rastúce zrná na múku a miešali ich s vodou, čím vznikalo husté cesto, to potom piekli na rozpálených kameňoch).
Staroveký Egypt: Existujú dôkazy o tom, že aj starí Egypťania si pochutnávali na jedle podobnom palacinkám. Archeológovia objavili v hrobkách z obdobia 5. storočia pred naším letopočtom nástenné maľby zobrazujúce prípravu placiek.
Staroveký Rím: Rimania mali jedlo nazývané „alia dulcia“, čo boli placky z múky, vajec, mlieka a korenia, ktoré sa smažili na oleji. Tieto placky sa často podávali s medom a ovocím.

Recept na palacinky od výživovej špecialistky

Dnes však s istotou vieme, že sú palacinky obľúbeným jedlom po celom svete. Existuje nespočetné množstvo receptov a variácií, od tenkých francúzskych crêpes až po nadýchané americké pancakes.

Naša výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest Kristýna Ostratická pre vás pripravila recept na palacinky, ktorý nie je len sladkou pochúťkou, ale vás aj zasýti. „Palacinky môžu byť vyváženým pokrmom – stačí do nich pridať bielkovinu a ovocie či zeleninu. Záleží na tom, či ich robíte nasladko alebo naslano.“

My v Delireste ich ponúkame v oboch variantoch a vždy patria medzi vyhľadávané spestrenie jedálničku. Pripravte si ich aj vy.

Mimochodom, v tomto roku palacinky získali len „zemiakovú“ medailu (4. miesto) v rebríčku najobľúbenejších sladkých obedov.  Aké jedlá ich porazili, respektíve čo je stálicou obedových menu vo firemných reštauráciách a závodných jedálňach Delirest v Česku i na Slovensku nájdete v  článku Chute Slovákov a Čechov sa nemenia.

Suroviny, ktoré budete na recept s palacinkami potrebovať

Suroviny

4 porcie

    250 g špaldovej celozrnnej múky

    500 ml mlieka

    3 vajcia

    štipka soli

    kokosový alebo repkový olej na smaženie palaciniek

    náplň:

    250 g odtučneného tvarohu

    14 g medu

    100 g bobuľovitého ovocia podľa sezóny

    lyžička citrónovej kôry (z BIO citróna)

Postup prípravy palaciniek s ovocným tvarohom

Suroviny na palacinky zmiešame vidličkou. Cesto necháme chvíľu odstáť.

Na dno rozpálenej panvice dáme trochu oleja. Naberačkou nalejeme trochu cesta na panvicu a krúživým pohybom ho rozotrieme. Akonáhle sa na spodnej strane začnú tvoriť hnedé pľuzgieriky a okraje palacinky zozlatnú, otočíme ju. Hotové palacinky necháme na kuchynskom papieri odsať od prebytočného tuku.

Prichádza čas na náplň. Tvaroh zmiešame s medom, nastrúhanou citrónovou kôrou a ovocím. Akonáhle palacinky vychladnú, potrieme každú tvarohovou zmesou a zvinieme. Dozdobíme strúhaným kokosom, mletými orechmi alebo omáčkou z povareného ovocia.

Tip

Palacinky sa dajú pripraviť aj naslano. Výborná je napr. náplň z rozotretého avokáda, na ktoré nasypeme rukolu, položíme plátky šunky a zvinieme.
Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická

Kristýna pracuje v oblasti gastronómie a výživy už niekoľko rokov. Tieto oblasti aj študovala a prepája ich vo svojej každodennej praxi. Preto je jej mottom: „Nežite v extrémoch, nájdite rovnováhu.“ Mnohí z vás ju poznajú z televízie ako zručnú kuchárku a vyskúšala si aj prácu redaktorky v časopise Dieta. Je tiež výživovou poradkyňou a autorkou niekoľkých kuchárskych kníh. V našej krajine zavádza zdravé jedlá do všetkých jedální a reštaurácií.

Filter v receptoch:

načíst více receptů