Vegetariánske a vegánske čevapčiči z čiernej šošovice
12. 4. 2024
Zdravé recepty
„Obľúbená pochúťka detí aj dospelých trochu inak. Skúste rastlinný variant čevapčiči, ktorý je úplne bez mäsa. Tento recept pre naše firemné reštaurácie Delirest pripravila v rámci projektu Delirest Express známa foodblogerka ReBarbora. U našich stravníkov mal veľký úspech, pripravte si ho aj doma.“
Čo je Delirest Express
Projekt, za ktorým stojí náš kreatívny šéfkuchár František Sedlák prináša každý mesiac hviezdne pokrmy do všetkých firemných reštaurácií Delirest naprieč Slovenskom. Posúďte sami:
Každý mesiac teda naši stravníci ochutnajú jeden neobvyklý pokrm z dielne šéfkuchárov Delirest, alebo sa prípravy ujme hosťujúci kuchár. Vo februári takto foodblogerka Barbora Kyšková, známa pod pseudonymom ReBarbora, vo firemných reštauráciách predstavila vegánske čevapčiči. Vyskúšajte ho aj doma, máme pre vás video ako na to.
Suroviny na vegetariánske čevapčiči
Suroviny
4 porcie
Na čevapčiči:
0,5 kg šošovice beluga
160 g pšena
80 g ovsených vločiek
20 g mletých ľanových semiačok
50 g cícerovej múky
60 g paradajkového pretlaku
Soľ
Čierne korenie
Mletá červená paprika
Horčica
Kurkuma
Petržlenová vňať
Príloha: 1 kg zemiakov
Listový šalát
Červená cibuľa
Hrášok
Videorecept na vegetariánske čevapčiči
Postup prípravy vegetariánskeho čevapčiči
Začnite s uvarením pšena a čiernej beluga šošovice. Nebojte sa pšeno rozvariť, čevapčiči vám bude lepšie držať.
Uvarenú šošovicu, pšeno a ovsené vločky zmiešajte v jednej nádobe. Zmes rozmixujte tyčovým mixérom tak, aby z nej nevznikla kaša, ale, aby boli suroviny viditeľné.
Do takto rozmixovanej zmesi pridáme ostatné ingrediencie: paradajkový pretlak, horčicu, mleté ľanové semiačka a cícerovú múku. Vďaka posledným dvom surovinám vám bude všetko lepšie držať po kope.
Pridajte mletú papriku, čierne korenie, soľ, a ak máte, tak aj sušenú, alebo čerstvú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešajte a tvarujte čevapčiči. Takto pripravené fašírky vyprážajte na oleji alebo vložte na 20 minút do rúry na 190 °C.
Čevapčiči podávajte s opečenými zemiakmi, šalátom, hráškom, cibuľou a kurkumovou horčicou (horčicu vymiešajte s kurkumou a s troškou čierneho mletého korenia).