Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Zeleninové rizoto bez mäsa

6. 6. 2024

Zdravé recepty

„Skúste overený recept na zeleninové rizoto bez mäsa, navzdory tomu plné bielkovín, podľa šéfkuchára Tomáša Cikharta. Rýchla večera pre 4 ľudí, po ktorej sa len tak zapráši.“

Suroviny

4 porcie

    Suroviny na zeleninové farebné rizoto bez mäsa

    • 320 g trojfarebnej ryže
    • 200 g očistenej čerstvej papriky
    • 80 g červenej šošovice
    • 200 g mrkvy
    • 20 ml olivového oleja
    • 2 menšie cibule
    • 150 g stopkového zeleru
    • 125 g cherry paradajok
    • 1 strúčik cesnaku
    • vetvička tymianu
    • 120 g póru
    • 1 paradajka
    • 100 g cukety
    • soľ a korenie podľa chuti
    • 200 ml vody
    • 120 g syra fitaky

Príprava farebného zeleninového rizota

Ryžu v sitku prepláchneme pod tečúcou vodou, kým z neho nebude odtekať číra voda. Varíme v osolenej vode do mäkka. Červenú šošovicu dáme do vhodnej nádoby, zalejeme ju vriacou vodou a občas premiešame. Keď je šošovica mäkká, vodu zlejeme.

Pripravíme si vývar zo šupiek z mrkvy a z listov stopkového zeleru, jednej rajčiny, semienok paprík, polovičky cibule a stonky od tymianu. To všetko zalejeme 200 ml vody. Varíme cca 20 minút.

V hrnci na oleji orestujeme do ružova zvyšok cibule, pridáme mrkvu nakrájanú na kocky, stopkový zeler, cuketu, papriku, prelisovaný cesnak a tymian. Osolíme a okoreníme. Podlejeme precedeným zeleninovým vývarom a dusíme do mäkka. Prekrájame cherry paradajky na ¼ a pridáme ich k mäkkej zelenine, aby sa prehriala. Zmes zeleniny zmiešame s uvarenou ryžou a scedenou červenou šošovicou. Ochutíme soľou a podávame s rozdrobeným syrom fitaky.

Nahraďte klasické srbské rizoto a tentoraz si pripravte zeleninové rizoto bez mäsa. Bielkoviny dodá veľmi chutný syr fitaky.

Skúste tiež srbské rizoto ako zo školskej jedálne a recept na bulgurové rizoto

Čo ste o rizote nevedeli

Srbské rizoto vlastne rizotom ani nie je, jedná sa totiž o balkánske jedlo džuveč, ktoré sme si tak nejako premenovali. Tento pokrm je tureckého pôvodu a do Európy sa rozšíril s expanziou Turkov po Európe počas ich výbojov. Názov džuveč pochádza z tureckého slova güveç, ktoré znamená kotlík, v ktorom sa jedlo pripravovalo.

Zeleninové rizoto bez mäsa nemusí byť bez bielkovín

Skúste náš recept na zeleninové rizoto, tentoraz bez mäsa. Nebojte sa o bielkoviny neprídete.

Tip od Tomáša Cikharta, Brand Chef Primirest

„Aj keď je tento recept bez mäsa, jedná sa o nutrične vyvážený a plnohodnotný pokrm. Bielkovina je v ňom zaistená vo forme šošovice a syra. Syr fitaky nie je tak slaný ako napríklad syr feta alebo balkánsky syr, a preto je vhodný aj na školské stravovanie.“

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart

Skúsený kuchár, ktorý pracoval v kuchyniach najlepších pražských hotelov. Varil pre mnohých známych kuchárov a od roku 2022 dohliada na kvalitu školského stravovania u nás. „Je jedno, či sa bavíme o školskom alebo verejnom stravovaní, alebo o reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou, stále je kľúčové poctivé remeslo a dôraz na prípravu všetkého od základu,“ vysvetľuje Tomáš Cikhart svoj prístup k práci. Pre Primirest vytvára recepty pre nové školské menu a venuje sa aj rozvoju kuchárov. Jeho cieľom je, aby sieť jedální Primirest ponúkala tretinu denného menu, ktoré budú kvalitné bezmäsité jedlá, a to sa mu darí.

Filter v receptoch:

načíst více receptů