„Skúste overený recept na zeleninové rizoto bez mäsa, navzdory tomu plné bielkovín, podľa šéfkuchára Tomáša Cikharta. Rýchla večera pre 4 ľudí, po ktorej sa len tak zapráši.“
Suroviny
4 porcie
Suroviny na zeleninové farebné rizoto bez mäsa
320 g trojfarebnej ryže
200 g očistenej čerstvej papriky
80 g červenej šošovice
200 g mrkvy
20 ml olivového oleja
2 menšie cibule
150 g stopkového zeleru
125 g cherry paradajok
1 strúčik cesnaku
vetvička tymianu
120 g póru
1 paradajka
100 g cukety
soľ a korenie podľa chuti
200 ml vody
120 g syra fitaky
Príprava farebného zeleninového rizota
Ryžu v sitku prepláchneme pod tečúcou vodou, kým z neho nebude odtekať číra voda. Varíme v osolenej vode do mäkka. Červenú šošovicu dáme do vhodnej nádoby, zalejeme ju vriacou vodou a občas premiešame. Keď je šošovica mäkká, vodu zlejeme.
Pripravíme si vývar zo šupiek z mrkvy a z listov stopkového zeleru, jednej rajčiny, semienok paprík, polovičky cibule a stonky od tymianu. To všetko zalejeme 200 ml vody. Varíme cca 20 minút.
V hrnci na oleji orestujeme do ružova zvyšok cibule, pridáme mrkvu nakrájanú na kocky, stopkový zeler, cuketu, papriku, prelisovaný cesnak a tymian. Osolíme a okoreníme. Podlejeme precedeným zeleninovým vývarom a dusíme do mäkka. Prekrájame cherry paradajky na ¼ a pridáme ich k mäkkej zelenine, aby sa prehriala. Zmes zeleniny zmiešame s uvarenou ryžou a scedenou červenou šošovicou. Ochutíme soľou a podávame s rozdrobeným syrom fitaky.
Nahraďte klasické srbské rizoto a tentoraz si pripravte zeleninové rizoto bez mäsa. Bielkoviny dodá veľmi chutný syr fitaky.
Srbské rizoto vlastne rizotom ani nie je, jedná sa totiž o balkánske jedlo džuveč, ktoré sme si tak nejako premenovali. Tento pokrm je tureckého pôvodu a do Európy sa rozšíril s expanziou Turkov po Európe počas ich výbojov. Názov džuveč pochádza z tureckého slova güveç, ktoré znamená kotlík, v ktorom sa jedlo pripravovalo.
Zeleninové rizoto bez mäsa nemusí byť bez bielkovín
Skúste náš recept na zeleninové rizoto, tentoraz bez mäsa. Nebojte sa o bielkoviny neprídete.
Tip od Tomáša Cikharta, Brand Chef Primirest
„Aj keď je tento recept bez mäsa, jedná sa o nutrične vyvážený a plnohodnotný pokrm. Bielkovina je v ňom zaistená vo forme šošovice a syra. Syr fitaky nie je tak slaný ako napríklad syr feta alebo balkánsky syr, a preto je vhodný aj na školské stravovanie.“
Tomáš Cikhart
Skúsený kuchár, ktorý pracoval v kuchyniach najlepších pražských hotelov. Varil pre mnohých známych kuchárov a od roku 2022 dohliada na kvalitu školského stravovania u nás.
„Je jedno, či sa bavíme o školskom alebo verejnom stravovaní, alebo o reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou, stále je kľúčové poctivé remeslo a dôraz na prípravu všetkého od základu,“ vysvetľuje Tomáš Cikhart svoj prístup k práci.
Pre Primirest vytvára recepty pre nové školské menu a venuje sa aj rozvoju kuchárov. Jeho cieľom je, aby sieť jedální Primirest ponúkala tretinu denného menu, ktoré budú kvalitné bezmäsité jedlá, a to sa mu darí.