Mäso zo zveriny nie je v našich kuchyniach samozrejmosťou. Jeho lov je totiž regulovaný, ide teda o sezónny produkt. Navyše sa v obchodných reťazcoch vyskytuje zriedkavo. Práve teraz však na pultoch Mäsiarstiev u Býka nájdete čerstvú zverinu a po celý rok si na nej pochutnáte vďaka radu Zverina od TAURISU, kde nájdete napríklad aj jelení fuet. Zistite, prečo by ste mali tento druh mäsa zaradiť do svojho jedálnička.
Zverina je najzdravšie mäso
Toto mäso pochádza zo zvieraťa, ktoré bolo ulovené vo voľnej prírode, čo z nutričného hľadiska so sebou prináša mnoho benefitov.
„Dá sa povedať, že zverinové mäso je momentálne nedocenený prírodný produkt. Na rozdiel od komerčne chovaných zvierat majú v prírode voľne žijúce zvieratá dostatok pohybu. Živia sa len rastlinami v lesoch, nekonzumujú žiadne priemyselné krmivo. Vďaka tomu má ich mäso nižší obsah tuku, menej cholesterolu, obsahuje dôležité bielkoviny a vitamíny A, B, minerálne látky ako vápnik, železo a fosfor a taktiež nenasýtené mastné kyseliny.“ výrobný riaditeľ spoločnosti TAURIS Ivan Stanislav
Zvieratá majú navyše počas svojho života dostatok pohybu, ich svalovina je optimálne vyvinutá, bohato prekrvená, aromatická, a tak sa môže po správnej kuchynskej príprave stať skutočnou kulinárskou špecialitou.
Zverina z vlastnej rozrábky: Kvalitné mäso je dostupnejšie
Zverina sa stáva prístupnejším tovarom, a to aj vďaka spoločnosti TAURIS, a.s. Tá v roku 2022 investovala do vlastnej rozrábky zveriny v Rimavskej Sobote 1,8 milióna EUR. Všetko mäso, ktoré z nej pochádza, je výhradne zo slovenských lesov zo zdravého prostredia našich hôr. „Práve zverina, ktorá je získaná podľa najprísnejších predpisov na ochranu zvierat, je potravinou s vysokou etickou a ekologickou hodnotou, a preto sme exkluzívne pre tento druh mäsa vytvorili samostatný produktový rad Zverina, ktorým chceme vyzdvihnúť všetky benefity zverinových výrobkov a priblížiť tento sortiment našim zákazníkom,“ hovorí výrobný riaditeľ.
18,8 tony
je denná kapacita zverinovej rozrábky v Rimavskej Sobote a závisí od sezónnosti
„Môžeme tu nájsť rozrábku zajaca, bažanta, daniela, muflóna, jeleňa či diviaka, samozrejme, so stálym veterinárnym dozorom,“ ozrejmuje Ivan Stanislav a dodáva, že sezóna trvá niekoľko mesiacov v roku. „My však, ako jeden z mála výrobcov, vyrábame mäsové výrobky zo zveriny, ktorých technológia prípravy spočíva v poctivej fermentácií a sušení, a tým zabezpečujeme zverinu na stoly spotrebiteľov po celý rok,“ vysvetľuje Stanislav.
Zverina po celý rok: Skúste jelení fuet
Jedným z takýchto výrobkov je aj Jelení fuet – špeciálna zverinová saláma, ktorá získala ocenenie Zlatý Kosák v kategórii živočíšna výroba na výstave Agrokomplex 2024. Ide o špeciálnu cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a štátneho podniku Agrokomplex Národné výstavisko.
Jelení fuet bol hodnotený aj odbornou porotou a zvíťazil na potravinárskom veľtrhu Danubius Gastro 2023 a zároveň patrí do zoznamu výrobkov so značkou kvality II. stupňa. Je charakteristická svojím úzkym tvarom a výbornou chuťou. Ide o trvanlivý tepelne neopracovaný mäsový výrobok, ktorý vzniká procesom fermentácie a následným sušením, ktoré trvá niekoľko týždňov. Vyrába sa z jelenieho mäsa, ktoré sa dochucuje radom korenín, ako sú napríklad zelené korenie alebo cesnak.
Medzi obľúbenými výrobkami z radu Zverina nechýbajú:
Jeleň saláma s dubákovou príchuťou,
Daniel saláma,
Muflón saláma,
Diviak saláma.
V poslednej menovanej nájdete diviačie mäso dochutené napríklad aj borievkou. V rade Zverina sú aj chutné zverinové klobásky v čele s Muflón klobásou. Výrobky neobsahujú lepok a sú teda vhodné aj pre celiatikov a zákazníci ich na pultoch predajní spoznajú vďaka nezameniteľnému zverinovému dizajnu pod značkou TAURIS.