Perex: Šuhajíci pri panvici je projekt, ktorý už niekoľko rokov šíri povedomie o dobrej gastronómii. A robí to naozaj presvedčivo – cez chuťové poháriky. Jeho kuchári, na čele s Františkom Sedlákom, organizujú degustácie, školy varenia, pripravia i dokonalú firemnú grill alebo street food party. Od nového roku sa Delirest s týmto chutným projektom strategicky prepojí, poskytne zázemie veľkej gastronomickej spoločnosti a všetci hosťujúci šéfkuchári budú vystupovať pod značkou Šuhajíci pri panvici by Delirest.
Kto sú hosťujúci šéfkuchári – Guest Chefs?
Je to označenie, ktoré používame pre externých hosťujúcich šéfkuchárov, ktorí pravidelne navštevujú firemné reštaurácie a závodné jedálne Delirest. Na deň, prípadne na viac, posilnia miestny tím a pripravia pre stravníkov svoje špeciálne menu. Medzi hosťujúcich šéfkuchárov patrí napríklad Kristián Kandráč, José Chimenéz a tiež skvelý Marek Ort. Tieto výnimočné kuchárske talenty vedie práve František Sedlák.
Viac o tom, čo toto prepojenie znamená a čo chystáme, vám povie v rozhovore František Sedlák.
Projekt Šuhajíci pri panvici funguje už niekoľko rokov. Čo je jeho hlavná myšlienka? Šuhajíci pri panvici sú značkou kvalitných gastronomických zážitkov. V rámci eventov a ochutnávok prinášame nové recepty, nové chute i nové pohľady na gastronómiu všeobecne, cieľom je ponúknuť extra pridanú hodnotu pre všetkých, ktorí majú radi dobré jedlo, resp. radi objavujú pestrofarebný a chutný svet skvelého jedla.
Napríklad keď robíme školy varenia, aj v tomto prípade nám ide prvotne o zážitok – aby sme rozšírili účastníkom gastronomické obzory a odniesli si extra porciu inšpirácie. Často potom počujeme, že tá – ktorá kombinácia surovín by účastníkov nenapadla. Prípadne to, či ono nikdy neochutnali. A v tom je práve zmysel a extra pridaná hodnota Šuhajíkov – zážitok.
Takže vašim základným projektom sú školy varenia? Nielen, ale robíme ich najčastejšie. V U.S. Steel Košice sme ich usporiadali už niekoľko. Po dohode s klientom sme zorganizovali i kuchársku súťaž medzi zamestnancami a výhercovia potom varili spolu s nami tak, aby svoje kuchárske umenie posunuli zas o kúsok ďalej.
Jedna z možností bola, a vlastne stále je, si našu „Šuhajíkovskú školu varenia“ zakúpiť či už pre seba, alebo pre niekoho, na kom nám záleží. Všetko prebieha vždy zábavnou formou, takže záujem je stále veľký.
Ako vyzerajú vaše ďalšie akcie? Veľmi obľúbené sú slávnostné alebo degustačné obedy a večere, prípadné profesionálny catering a nebojíme sa ani originálneho street foodu. Mimochodom v roku 2023 sme v kvalifikácii na Majstrovstvá Európy vyhrali cenu publika za náš SHX Burger a následne na Majstrovstvách Európy vyhrali druhé miesto v kategórii „SPICE FOOD.“
Projekt Šuhajíci pri panvici získa od nového roku strategického partnera – chystajú sa Šuhajíci pri panvici by Delirest.
Áno, spojili sme sily a od januára 2025 Guest Chefs, teda hosťujúci šéfkuchári Delirest, ako aj kuchári, ktorí doposiaľ hájili farby „šuhajíkov“ už budú pôsobiť v rámci jednej obchodnej značky Šuhajíci pri panvici by Delirest. Oblečieme sa do nových olivovozelených rondonov, spoločne budeme organizovať zážitkové varenie, ponúkať extra gastronomické eventy, školy varenia a posúvať tak úroveň verejného stravovania na Slovensku.
Aj naďalej budeme prinášať do firemných reštaurácií a závodných jedální Delirest zaujímavé a atraktívne menu. Mimoriadne recepty, novinky, ale aj overenú klasiku – tak aby aj pracovný obed bol skutočným zážitkom. Mimochodom náš tím je naozaj veľmi rôznorodý a dokáže tak na tanier stravníkom priniesť, bez preháňania, celý svet.
Tváre projektu Šuhajíci pri panvici by Delirest František Sedlák Marek Ort Kristián Kandráč Oliver Klapáč Kristián Tvrdoň José Jimenéz Castillo
Ako často budú hosťujúci šéfkuchári navštevovať firemné reštaurácie?
Je to dosť individuálne. Náš José je každý týždeň niekde inde, Marek Ort navštevuje firemné reštaurácie dvakrát do mesiaca. Ďalší hosťujúci šéfkuchári navštevujú podniky (ne)pravidelne, podľa potreby, záujmu klienta a stravníkov, resp. podľa gastroakcií, ktoré počas roka vymýšľame a priebežne zaradzujeme do harmonogramu.
Čo zvyknú variť?
José tento rok predstavuje v našich firemných reštauráciách atraktívnu stredomorskú kuchyňu. Vo svojom menu má tri jedlá:
Španielsky grilovaný bravčový steak s chorizom a baby zemiakmi
Stredomorský hrniec s hovädzím mäsom a chrumkavou zeleninou
Grilované kuracie prsia na gréckom quinoovom šaláte s olivami a feta syrom
Marek Ort stravníkom pripravuje obľúbené klasické pokrmy v modernom kabáte. Sú to jedlá, ktoré veľmi dobre poznáme zo slovenskej a českej kuchyne. Marek im však dáva moderný šmrnc, vizuálnu atraktivitu a pri príprave využíva tie najmodernejšie techniky spracovania surovín. Do firemných reštaurácií a závodných jedální Delirest tak prináša extra zážitky klasickej kuchyne:
Pomaly pečené bravčové karé na rasci, pučené zemiaky s pórkom a cibuľou, krémové šampiňóny
Kuracie stehno na údenej paprike, slovenská ryža s hráškom, maslová farebná paprika, baby špenát
Stehno z daniela na víne, pečená zelenina, zemiakové šúľance, brusnice
Delirest sa chystá do zážitkov zapojiť aj samotných stravníkov – budú môcť hlasovať, ktoré jedlo im vybraný hosťujúci „šuhajík“ uvarí. Gurmánske zážitky tak dostávame na naozaj osobnú úroveň.