Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

U. S. Steel Košice: Ako sa varí v najväčšom hutníckom závode na Slovensku

14. 10. 2024

Z kuchyne

U. S. Steel Košice je vlastne také mesto v meste. Denne v ňom Delirest vydá priemerne 2 500 jedál v rámci svojich štyroch reštaurácií a pripraví mnoho bagiet, dobrôt a ďalších pokrmov, ktoré putujú do deviatich bufetov/bistier v areáli. Tento kolos obsluhuje 120-členný skúsený a zabehnutý tím. O tom, ako vyzerá príprava jedla v najväčšom slovenskom podniku na výrobu a spracovanie ocele, sme hovorili s Gabrielom Vrzalom, regionálnym a produktovým riaditeľom Delirest Slovensko.

Zákulisie logistiky: Ako nasýtiť takmer 9 000 zamestnancov

Najväčšie slovenské oceliarne majú v mnohých častiach nonstop prevádzku. Znamená to, že zamestnanci majú po ruke aj nonstop možnosť kúpiť si niečo pod zub?

V areáli je niekoľko možností stravovania, nonstop fungujú niektoré bufety, iné majú dve smeny. Samotné reštaurácie sú otvorené od pondelka do piatka cez obedy.

Kde všade sa môžu zamestnanci U. S. Steelu Košice v areáli najesť

1 centrálna kuchyňa s jedálňou v areáli
1 reprezentačná reštaurácia s à la carte menu
1 firemná reštaurácia mimo areál závodu
1 výdajňa teplých jedál v areáli
9 bufetov v rámci areálu (predajne aj výdajne teplého jedla a bistrá)
7 samoobslužných stravomatov

V rámci centrálnej kuchyne však pripravujeme balené chladené obedy, ktoré potom distribuujeme po bufetoch v celom areáli. Zamestnanci si tak môžu dopriať teplé jedlo aj mimo pracovných hodín našich prevádzok, postačí si ich ohriať v kuchynke, ktorú majú na svojich pracoviskách k dispozícii. Nehovoriac o našich siedmich stravomatoch, teda automatoch, ktoré ponúkajú kvalitné občerstvenie a plnohodnotné jedlo s možnosťou bezhotovostnej platby a aj spočítajú útratu.

Okrem obeda teda približne 120-členný tím Delirestu pre zamestnancov U. S. Steelu zabezpečuje aj celodenné stravovanie. Môžu si u vás kúpiť raňajky, desiatu, olovrant a aj večeru?

Presne tak, zabezpečujeme úplné celé stravovanie a vieme ho pokryť nepretržite 24 hodín denne.

Veľmi obľúbené sú napríklad desiatové sýte polievky, ktoré naši zákazníci vyhľadávajú. Nájdete ich na všetkých bufetoch. Vyrábame tiež bagety, zeleninové šaláty, sladké dezerty a v niektorých bufetoch/bistrách ponúkame aj grilované kurčatá či grilované kolená, samozrejmosťou je chrumkavé pečivo.

Ponuka musí byť premyslená: Aj pre manuálnych pracovníkov, aj pre administratívu

Čo patrí medzi obľúbené jedlá?
Zamestnanci U. S. Steelu milujú rezne a je tu aj jeden miestny hit – spišské rebierko. V podstate je to mäso na haluškách s kyslou kapustou.

Stravu pripravujete aj pre manuálne pracujúcich zamestnancov, aj pre administratívnych pracovníkov – je to oriešok vybalancovať ponuku tak, aby boli všetci spokojní?

Pripraviť vyvážený pokrm pre zamestnanca, ktorý pracuje pri vysokých peciach s vysokou teplotou, a zároveň ponukou myslieť aj na tých z kancelárie je výzvou.

Klientela je to naozaj rôznorodá, pre U. S. Steel však pripravujeme pokrmy už dvanástym rokom a myslím si, že za ten čas sme obsiahli takmer všetky nároky. Začiatky boli rozhodne kostrbatejšie. Dnes už vieme pripraviť porciu pre manuálneho pracovníka, ktorý chce na obed viac knedlí, a zároveň tu máme aj kaloricky menej náročné pokrmy pre administratívu v podobe šalátov či vegetariánskych jedál.

Vy ste teda od začiatku, ako Delirest vstúpil do U. S. Steelu, pri tom?
Áno.

Tak to nás zaujímajú tie kostrbaté začiatky. Spomeniete si na konkrétny príklad?
Úplne presne – naše otvorenie. Mali sme na to len tri dni aj s víkendom (cez víkend bol Silvester). Prebrať za víkend prevádzku so zamestnancami bolo skutočne náročné. Mali sme všetko pripraviť tak, aby bola v pondelok pre ľudí v bufetoch kompletná ponuka a zabezpečené teplé jedlo v reštauráciách.

Ale celý cyklus „prerodu“ bol náročný, celkovo sme totiž mali na prípravu zmeny stravovacej spoločnosti (a koncepcie) mesiac a pol. Bola to pre mňa veľká škola a musím povedať, že sme to zvládli k spokojnosti klienta.

U nás stravníci ochutnajú minimálne dvakrát do mesiaca špeciality mimo bežnú ponuku

Za tých dvanásť rokov ste už toho museli s tímom na jedálnom lístku vymyslieť veľa. Dokážete ešte zákazníkov niečím prekvapiť?

Priebežne rozvíjame ponuku a inovujeme. Nesmiete stagnovať. Za toto obdobie sme investovali množstvo úsilia aj financií do rozvoja, prerábok, nového systému či skladby sortimentu. Samozrejmá je spolupráca s klientom, bez toho by to nešlo.

Môžete byť konkrétnejší?

Náš Culinary tím pracuje v rámci celého Slovenska na tzv. Gastrokalendári – každý mesiac prinášame do našich firemných Delirest reštaurácií naprieč Slovenskom špeciálny pokrm svetovej kuchyne.

Potom tu máme Delirest Express, projekt, za ktorým stojí náš kreatívny šéfkuchár František Sedlák. Touto cestou tak každý mesiac prinášame pokrmy do všetkých firemných reštaurácií Delirest naprieč Slovenskom. Nájdete tu rôzny mix – napríklad hamburgery, street food a ďalšie pokrmy pre danú sezónu. Tieto recepty nám dodali naši kolegovia kuchári z celého slovenského Delirestu. Je to naozaj silná tímová práca.

Nemôžem zabudnúť na nášho etnického kuchára Josého Alberta, ktorý tento rok prináša do našich reštaurácií mexický gril.

A odkiaľ José je?

José je z Kečova (smiech). Inak je pôvodom z Ekvádoru, na Slovensku sa však už etabloval.

Späť k téme. To je naozaj veľa akcií…
Ešte máme hosťujúcich šéfkuchárov( Guest chefov), ktorí tiež prídu na prevádzku a spolu s miestnymi kuchármi pripravujú špeciálnu ponuku. Takto s nami spolupracuje napríklad Marek Ort. Suma sumárom stravníci v U. S. Steele môžu minimálne dvakrát do mesiaca ochutnať pokrmy aj mimo bežnej ponuky.

Predpokladáme, že inovujete nielen ponuku, ale aj technológie.

Áno. Jednu kuchyňu sme renovovali štyri roky dozadu, tam máme najmodernejšie technológie:

  • Inteligentné panvice – kuchár navolí program a obed sa už varí.
  • Digitálne kotle – už sa nám nič len tak nepripáli.
  • Konvektomaty – dokážu pripraviť napríklad veľké množstvo rezňov s minimálnym použitím tuku.
  • Poloautomatizovaná baliaca linka – zvládne pridávať štítky.
Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov