Sedemnásť kuchárov, jedna úloha: uvariť dokonalú bezlepkovú polievku – sýtu a výdatnú ako hlavné jedlo. Národné finále súťaže Culinary Cup preverilo nielen kulinárske zručnosti, ale aj strategické myslenie a zmysel pre detail. Kto si odniesol vavríny víťazov a postúpil do česko-slovenského SuperFinále? A čo na výkony súťažiacich povedala odborná porota? Správne rozvrhnutie síl, perfektné načasovanie a pútavý plating – to všetko hralo kľúčovú rolu na ceste za dobrým výsledkom. A presne tieto zručnosti preverilo druhé kolo súťaže Culinary Cup.
Čo je Culinary Cup?
Culinary Cup je súťaž talentovaných slovenských a českých šéfkuchárov z jedální Delirest a Primirest. Cieľom súťaže je podporiť kreativitu kuchárov, zlepšiť kvalitu a servis v jedálňach a reštauráciách a zároveň vybrať tých najlepších z najlepších. Súťaž sa skladá z troch kôl: korešpondenčného, národných finále a slovensko-českého SuperFinále. Prví traja z národných kôl postupujú automaticky do SuperFinále a bojujú aj o účasť v medzinárodnej stredoeurópskej súťaži tých najlepších kuchárov, ktorej sa zúčastňujú vždy po 2 tímy zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. Súťaž je pre kuchárov skvelou príležitosťou k profesionálnemu rastu a zároveň im umožňuje stať sa tvárou firmy.
Úlohou – a mimoriadnou kulinárskou výzvou – v národných finále 2025 bolo uvariť chutnú, sýtu bezlepkovú polievku, ktorá zároveň spĺňa charakteristiku plnohodnotného hlavného jedla. V duchu hesla: „Polievka je grunt a kto ju neje, tak je špunt!“ sa kuchári pustili do práce a predviedli svoje umenie.
V súťaži sa nehodnotí len chuť
Sedemčlenná odborná porota, v ktorej zasadli experti na gastronómiu, prevádzku, financie, ale aj suroviny mala náročnú úlohu. Vybrať zo 17 účastníkov takých, ktorí skĺbia kulinárske umenie, precíznu techniku aj výkon do víťazného receptu. Mimoriadne bedlivo sledovali výkony svojich kolegov v ronde, predovšetkým Ondřej Slanina, Guest Chef (hosťujúci šéfkuchár) Delirest/Primriest a Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest.
Hodnotila sa ale nielen chuť polievky, ale aj kreativita, prezentácia a tzv. emócie na tanieri, pretože jedlo si vychutnávame i očami a nosom. Musí byť celkovým zážitkom. Technickí komisári sa zase sústredili na dodržiavanie HACCP počas prípravy a mieru plytvania. Niektoré polievky si vyslúžili nadšené ovácie, iné sa dočkali konštruktívnej kritiky a radám, ako nad jedlom, koncepciou do budúcna viac uvažovať. O víťazovi tak rozhodli doslova detaily, ktoré možno bežný stravník nevníma – porote však neunikli.
Víťazné recepty potešili nejedného gurmána
Jedno je však isté – zlaté recepty oboch krajín zožali u poroty zaslúžené ovácie. Michalova pikantná polievka s kokosovým mliekom a grilovanými prsiami s hokkaido pyré a Lukášov mrkvový krém s pečeným batátom nadchli porotcov svojou chuťou, kreativitou a zároveň precíznym prevedením. Obaja kuchári preukázali nielen kulinársky talent, ale aj zmysel pre detail a perfektné zvládnutie techniky.
Pikantná polievkaMrkvový krém
Celkovo porota vyhlásila tri postupujúce miesta ako za Slovensko, tak aj za Česko. Medailisti postupujú do česko-slovenského SuperFinále, na ktorom budú súťažiť o vstupenku na medzinárodné – stredoeurópske kolo kuchárskych talentov, ktoré sa bude konať v budúcom roku v Rumunsku.
Výsledky prezenčného kola Culinary Cupu:
Slovenská republika: Zlato: Michal Balucha (Pikantná polievka s kokosovým mliekom s grilovanými prsiami s hokkaido pyré) Striebro: Matej Orčík (Bryndzová polievka s bramborovými knedličkami s údeným mäsom a jedľovým olejom) Bronz: Mário Kleiman (Wasabi gnocchi so špargľovým krémom)
Zlato: Lukáš Turek (Mrkvový krém s pečeným batátom, červeným kari, kokosovým mliekom a syrom feta, sypaný rozpukanou kukuricou) Striebro: Daniel Dušek (Rajčiakovo-zeleninová polievka s hovädzím mäsom, koprovou espumou, škvarkami a repným chipsom) Bronz: Pavel Němec (Batátový krém s kuracím mäsom a kyslou smotanou)
Kuchár je umelec, ktorý dokáže aj „obyčajnú“ polievku premeniť na dokonalú symfóniu chutí, vôní, farieb – absolútne fenomenálny a chutný zážitok. Ako pri záverečnej rekapitulácii konštatoval generálny riaditeľ spoločností Delirest a Primirest Michal Debrecéni: „Mám obrovskú radosť, že talentová súťaž Culinary Cup, ktorú v tejto forme organizujeme už tretíkrát po sebe, si aj za tak krátky čas vybudovala u našich kolegov – kuchárov veľmi dobré renomé. Vnímajú ju ako príležitosť ukázať svoje know-how. A aj keď ide o profesionálne súperenie, všetkých účastníkov spája vášeň k vareniu a pozitívna energia. Navyše, kvalita jedál sa s každým kolom zvyšuje a aj ‚polievková výzva‛ priniesla vysokú úroveň súťažiacich receptov – to potvrdzujú aj komentáre poroty. Som úprimne hrdý, že sme schopní pripravovať aj takúto vysokú gastronómiu. Navyše sú to recepty, ktoré dokážeme pripraviť aj v našich závodoch pre našich hostí.“