Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahliadnite s nami pod pokrievku závodného a školského stravovania

Vyhledávání

Víťazom Culinary Cupu je Michal Balucha

17. 4. 2025

Z kuchyne

Culinary Cup, súťaž najtalentovanejších českých a slovenských šéfkuchárov z jedální a reštaurácií Delirest a Primirest, má za sebou druhé „federálne“ superfinále. Svoje sily si v ňom porovnali dvaja kuchári zo Slovenska a traja z Českej republiky. Tohtoročným držiteľom putovného pohára víťazov sa stal najmladší účastník Michal Balucha.

O držiteľovi putovnej trofeje Culinary Cup rozhodol vyrovnaný a napínavý súboj. Všetkých päť súťažiacich totiž na prípravu kompletného trojchodového menu dostalo iba 90 minút. Zároveň museli naši kuchári dodržať tieto pravidlá:

  • Predjedlo muselo byť bezlepkové, vegánske, a ešte k tomu bezlaktózové,
  • v hlavnom, opäť bezlepkovom, chode museli kuchári použiť morského vlka,
  • v dezerte dostali súťažiaci za úlohu využiť jogurt z produkcie Českej poľnohospodárskej univerzity.

Porota hodnotila chuť, vzhľad, atraktivitu pokrmu a tiež použité kulinárske postupy. „Pričom súťažiaci to rozhodne nemali ľahké, pracovať s morskou rybou a skombinovať ju s ostatnými chodmi je výzva aj pre tých najskúsenejších,“ pripomínal početnému publiku Michal Debrecéni, generálny riaditeľ Delirestu a Primirestu, zároveň moderátor celého Superfinále.

Čo je Culinary Cup
Kulinárska súťaž šéfkuchárov, ktorá podporuje ich kreativitu, profesionálne zručnosti a celkovo zlepšuje kvalitu a servis v jedálňach a reštauráciách spoločností Delirest a Primirest ČR/SR. Víťazi národných kôl aj federálneho superfinále sa stávajú tvárami firmy. Získavajú finančné ohodnotenie, pobytové vouchery, hodnotné kuchynské vybavenie, ale hlavne množstvo zážitkov, aj odborných rád od kolegov a prísnej poroty. Víťaz superfinálového kola postupuje do medzinárodného kola Culinary Cup, kde budú okrem Čechov a Slovákov súťažiť aj najlepší šéfkuchári z Rumunska a Maďarska.

Superfinále Culinary Cupu hodnotil Zdeněk Pohlreich

Aj tento rok výkony v internej kuchárskej súťaži hodnotila profesionálna porota. Obávaným členom bol rozhodne známy televízny „kat“ Zdeněk Pohlreich, ktorý z národa hokejových a futbalových trénerov urobil národ gastronomických expertov. Nechýbal ani Milan Zimnýkoval, porotca slovenskej relácie Pečie celé Slovensko a autor podcastu Chutný zo sveta gastronómie.

POROTA ČESKOSLOVENSKÉHO FINÁLE 2025
Zdeněk Pohlreich – šéfkuchár a majiteľ reštaurácií
Petr Kadlec – riaditeľ Potravinárskeho pavilónu Českej poľnohospodárskej univerzity
Milan Zimnýkoval – slovenský moderátor relácie Pečie celé Slovensko
Miloslava Karlická – finančná špecialistka skupiny Delirest a Primirest a milovníčka dobrého jedla
Tomáš Čabaj – riaditeľ nákupu spoločnosti Delirest
Kristýna Ostratická – Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR

Na rybe sa dá toho pokaziť veľa. Súťažiaci to zvládli

Prvým superfinalistom bol Matej Orčík, ktorý varil na legendárnej Queen Mary, jednej z najväčších výletných lodí sveta. Teraz pracuje vo firemnej reštaurácii závodu IKEA na Slovensku. Porotu pripravené menu zaujalo aj zaskočilo. Zdeněk Pohlreich sa venoval najmä jeho hlavnému chodu: „Nemyslím si, že omáčka z portského bola k morskému vlkovi správny ťah.“

„Na rybe sa pozná kuchár.“

Zdeněk Pohlreich

Jediná žena v superfinále, Iveta Bršlicová z firemnej reštaurácie Tajmac-ZPS, predstúpila pred porotu ako druhá. Svoje menu komentovala: „Mám to za sebou. Našťastie to všetko prebiehalo podľa mojich predstáv.“ Porotu však prekvapilo veľké množstvo cesnaku v tataráčiku, ktoré nakoniec prebilo ostatné chute.

Tretí účastník Daniel Dušek sa musel pri príprave trojchodového menu vyrovnať aj s tlakom. Bol totiž obhajcom minuloročného titulu. „Navyše mi nie sú blízke vegetariánske a vegánske pokrmy,“ priznal. Porotu uchvátil jeho minimalizmus a prezentácia, už pri pohľade sa im skrátka zbiehali sliny.

Ďalší súťažiaci Michal Balucha pripravil dve regionálne špeciality z východného Slovenska. Prvá bola holúbky, teda plnené kapustové listy a druhá fánky – chrumkavá dobrota pre fašiangy. „Musím povedať, že to všetko chutilo lepšie, ako to vyzeralo. Keby to bolo obrátene, tak by to bol problém,“ komentoval Zdeněk Pohlreich.

Posledný súťažiaci Pavel Němec pracuje v Delireste na pozícii grill majstra a podmienky súťaže pre neho rozhodne boli výzvou, nerád totiž pripravuje ryby. Nakoniec jeho menu nepatrilo medzi najlepšie.

Celkovo porota hodnotila výkon superfinalistov pozitívne. „Keby všetci varili ako vy, tak by sa o kvalite v školských a jedálenských reštauráciách hovorilo v superlatívoch,“ komentoval Zdeněk Pohlreich.

Pozrite sa na jednotlivé súťažné menu: (graficky spracované menu do fotky pre lepšiu čitateľnosť článku a vložené do galérie)

SÚŤAŽNÉ MENU

Víťaz zaujal regionálnym twistom

„Samozrejme nie je pochýb o tom, že závodné stravovanie prechádza revolučnou zmenou a táto súťaž je toho dôkazom,“ komentoval na začiatok Zdeněk Pohlreich. Nakoniec o víťazovi rozhodla nielen chuťová stránka ale aj technická stránka veci.

Tento rok mohlo publikum prvýkrát hlasovať a dať tak najavo svoje sympatie. Cenu divákov získal Daniel Dušek zo školskej reštaurácie Primirest v Litomyšli a získal 100eurový poukaz do obchodu Culina.

Putovný pohár nad hlavu zdvihol najmladší účastník superfinále – Michal Balucha. Svoj úspech, po prvotných ováciách, zhodnotil: „Som nadšený, veľmi ďakujem.“

Celkové výsledky 2. ročníka súťaže Culinary Cup:

  1. miesto Michal Balucha – šek v hodnote 2000 € a lokálne výrobky z produkcie ČZU
  2. miesto Daniel Dušek – šek v hodnote 1000 € a lokálne výrobky z produkcie ČZU
  3. miesto Matej Orčík – šek v hodnote 500 € a lokálne výrobky z produkcie ČZU

Čo ďalšie ste mohli zažiť na superfinále Culinary Cupu

Druhému ročníku opäť nechýbal sprievodný program. Pre hostí a návštevníkov superfinálového kola bola pripravená ochutnávka rastlinného menu, prednáška o zdravej výžive. Zároveň mali diváci možnosť prejsť sa Potravinárskym pavilónom ČZU, ktorý je doslova unikátom – na svete sú celkovo tri podobné projekty.

Ďalej si publikum mohlo zasúťažiť o knihu Zdeňka Pohlreicha či vyskúšať si senzorickú analýzu potravín. Nechýbal ani kávový stánok a ponuka troch nealko kokteilov z dielne Mattoni.

Tak dovidenia opäť za rok!

Print Friendly, PDF & Email

Ďalšie články na túto tému:

Načítať viac príspevkov