Ak môžeme v Delireste niečo sľúbiť, tak to, že sa v našich reštauráciách nikdy nevzdáme slovenskými a českými stravníkmi milovaných klasických chuťoviek ako je rezeň, sviečková, guláš alebo vyprážaný syr. Zároveň si ale uvedomujeme, že je dobré do jedálnička zaraďovať aj iné jedlá a odľahčiť ho. Ako s tým začať a naštartovať tak napríklad celkovo zdravší prístup k stravovaniu i životu? Prečítajte si zrozumiteľné tipy od našej výživovej expertky a zároveň Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest Kristíny Ostratickej. Zistite, ako jesť zdravo.
Podľa Kristíny Ostratickej je to úplne jednoduché. „Strážte si množstvo zeleniny a to, že si ju dáte naozaj ku každému jedlu. Napríklad aj k sviečkovej, čo znie trochu bláznivo, ale naozaj to funguje,“ hovorí odborníčka, ktorá má široké skúsenosti z veľkých gastronomických prevádzok aj z vlastnej poradenskej praxe.
Ten príklad so sviečkovou je podľa nej trochu chyták. Zatiaľ čo iné jedlá akákoľvek zelenina krásne dopĺňa, tu to predsa len úplne nesedí. „V ideálnom prípade by to malo viesť k tomu, že klient už po sviečkovej hneď tak často a automaticky nesiahne, alebo ho naučím, ako si ju pripravovať v odľahčenejšej verzii, do ktorej sa nedáva toľko smotany a nezahusťuje sa múkou,“ priznáva s úsmevom Ostratická.
Ako jesť zdravo? Zelenina je kľúčom k úspechu
Veľká výhoda návštevníkov reštaurácií spoločnosti Delirest spočíva v tom, že v jednotlivých prevádzkach vychádzame potrebe väčšieho množstva zeleniny v ústrety. Prevažná väčšina našich závodných reštaurácií má samoobslužný šalátový bar ako samozrejmosť. V niektorých reštauráciách je k dispozícii aj šalát ako hlavné jedlo, t. j. s väčšou gramážou a doplnený napríklad kvalitným grilovaným mäsom, rybou alebo syrom.
„Vždy hovorím, naložte si zeleninu naozaj ku všetkému, výnimkou sú snáď len sladké jedlá. Zelenina totiž pomáha stráviť aj tučnejšie a ťažšie hlavné chody a vláknina, ktorú obsahuje, pôsobí ako kefa na črevá. Zelenina celkovo prispieva k rýchlejšiemu a dlhšie trvajúcemu pocitu nasýtenia.“
Kristína Ostratická, výživová expertka a zároveň Fit Brand Chef spoločností Delirest a Primirest
Až si človek osvojí tento základ, môže pokračovať ďalej na ceste k zdravšiemu stravovaniu – vyvarovať sa najväčších hriechov, ako sú vyprážané jedlá a ťažké smotanové omáčky alebo tučné mäso. A naopak dať prednosť úpravám, ako je krátke restovanie a dusenie, ktoré toľko svedčia ľahšie stráviteľným mäsám, kam patrí ryba, bravčová panenka alebo hydina.
Ako jesť zdravo? Skúste Buddha bowls
A kto rád je aj očami, pre toho je ako stvorená chuťovka, ktorá sa skvele zabývala vo väčšine reštaurácií a jedální Delirest. Reč je o Buddha bowls.
Čo je Buddha bowls
Miska hojnosti, ktorá podľa jedného z výkladov pripomína Budhovu misku. Tú mala táto mýtmi opradená osobnosť neustále pri sebe a ľudia jej do nej vkladali jedlo. Miska reprezentuje bohatosť chutí a farieb. Tá originálna je vegánska alebo vegetariánska, rozšírené sú ale aj varianty s rybami a ľahkým mäsom. Dnes sa už dodržiava hlavne to, aby obsahovala päť základných surovín: obilninu, varenú a surovú zeleninu, bielkovinu a zdravý tuk. Takže nie, nie je to len tak obyčajný šalát. Nikdy by to nemala byť len kopa zeleniny s trochou bielkovín.
„Jedná sa o dokonale vyvážené jedlo, ktoré perfektne spĺňa všetky výživové kritériá. Sú v ňom obsiahnuté všetky dôležité mikro a makroživiny, ale pritom je to pokrm pripravený tak, aby v prvom rade chutil a bol pekný na pohľad. Chuťová, vzhľadová aj výživová stránka sa v tomto prípade perfektne snúbia dohromady,“ pochvaľuje si Kristína Ostratická, ktorá osobne pomáhala ladiť mnoho Delirest receptúr tohto pokrmu.
Ten navyše býva v jednotlivých reštauráciách často pripravený aj vo variante určenej na odnos so sebou. Dá sa teda bez problémov jesť aj pri práci s počítačom (hoci to Kristína Ostratická rada nevidí), prípadne si na nej pochutnať doma na večeru.